Scindapsus stekken

Als plantenliefhebber is het stekken van een scindapsus een leuke en relatief eenvoudige manier om nieuwe planten te creëren en je verzameling uit te breiden. Scindapsus, ook wel bekend als Epipremnum aureum, is een populaire kamerplant vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen en zijn vermogen om te gedijen in verschillende licht- en vochtomstandigheden. In deze blog nemen we je stap voor stap mee door het proces van het stekken van een scindapsus en geven we tips voor het verzorgen van je stekken voor een succesvolle groei.

Het stekken van een scindapsus begint met het selecteren van een gezonde moederplant. Zoek naar een plant met gezonde bladeren en een sterke stengel. Snijd een stuk van de stengel af dat ongeveer 10-15 centimeter lang is en minimaal één bladknop of blad heeft.

Verwijder de onderste bladeren van de stengel en snijd de stengel schuin af net onder de onderste bladknoop. Vul een glas water tot ongeveer een derde van de hoogte en plaats de stengel in het water, zorg ervoor dat de onderste bladknoop net onder het wateroppervlak zit.

Plaats het glas water op een heldere plaats met indirect zonlicht en ververs het water om de paar dagen om het vers te houden. Na enkele weken zullen er wortels ontstaan en kan de stek in een pot met potgrond worden geplaatst.

Het is het beste om scindapsus te stekken in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant actiever groeit. Snij nooit te veel stekken af van één plant, om deze niet verzwakken tijdens het herstelproces.

Vermijd overmatig water geven, zodat de stek niet aangetast wordt door root rot. Een combinatie van potgrond en perliet kan helpen om de juiste balans van vocht vast te houden. Zorg voor voldoende licht, maar vermijd direct zonlicht om verbranding te voorkomen.

Veelgestelde vragen:
– Moet ik de stekken bemesten?
Ja, maar wacht minstens een maand tot de wortels zijn gevestigd voordat je begint met bemesten. Gebruik een evenwichtige meststof en volg de instructies op de verpakking.

– Moet ik de stekknoppen verwijderen?
Nee, het is niet nodig om de stekknoppen te verwijderen. Laat ze zitten en ze zullen langzaam groeien.

– Kan ik de stekken in direct zonlicht plaatsen?
Nee, het is het beste om de stekken bloot te stellen aan helder indirect zonlicht om te voorkomen dat de bladeren verbranden.

– Hoe vaak moet ik water geven?
Laat de bovenste laag van de grond opdrogen tussen waterbeurten door. Overwateren kan wortelrot veroorzaken.

Het stekken van een scindapsus is een leuke en effectieve manier om je plantencollectie uit te breiden. Door het volgen van de juiste stappen en zorg voor je stekken, kun je genieten van een gezonde en mooie plant.


Geplaatst

in

door

Tags: