Sering stekken

Een sering is een mooie struik die in het voorjaar prachtig bloeit met paarse, witte of roze bloemen. Wil je meer seringen in je tuin of wil je er een cadeau doen aan iemand anders? Dan is het stekken van de struik een goede optie. In deze blog lees je precies hoe je dit kunt doen en geven we je handige tips voor het verzorgen van de stekken.

Stap 1: Kies de juiste sering

Voordat je begint met stekken, is het belangrijk om de juiste sering te kiezen. Het beste kun je een oudere struik kiezen, omdat deze beter geworteld is. Daarnaast zijn niet alle seringen geschikt om te stekken. De Syringa vulgaris is de bekendste sering en deze kun je goed stekken. Andere soorten die geschikt zijn om te stekken zijn bijvoorbeeld de Syringa microphylla en de Syringa pubescens.

Stap 2: Verzamel het stekhout

Het beste moment om te stekken is in de herfst of in de winter, wanneer de sering in rust is. Verzamel het stekhout bij voorkeur op een droge dag en kies takken die ongeveer een potlood-dikte hebben en zo’n 20 tot 30 centimeter lang zijn. Verwijder alle bladeren en zijscheuten van de takken, behalve de bovenste twee of drie bladeren.

Stap 3: Behandelen van het stekhout

Dompel het onderste deel van het stekhout in stekpoeder en klopt het overtollige poeder eraf. Dit poeder zorgt ervoor dat de stek beter wortelt. Steek het stekhout vervolgens in een pot met vochtige potgrond en dek deze af met een plastic zakje. Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in de volle zon.

Stap 4: Verzorgen van de stekken

Houd de potgrond constant vochtig, maar niet te nat. Na ongeveer 6 tot 8 weken zullen er wortels verschijnen aan de onderkant van de stek. Zodra de wortels ongeveer 5 centimeter lang zijn, kun je de stek overplaatsen naar een grotere pot of in de volle grond zetten. Zorg dat de jonge plantjes voldoende water krijgen en bescherm ze tegen de felle zon.

Veelgestelde vragen

– Moet ik de stekken koelen voordat ik ze plant?

Het is niet nodig om de stekken te koelen voordat je ze plant. Je kunt ze het beste direct na het verzamelen planten.

– Hoe lang duurt het voordat de stekken gaan groeien?

Het duurt ongeveer 6 tot 8 weken voordat er wortels verschijnen aan de onderkant van de stekken.

– Kan ik ook seringen stekken in de zomer?

Het is mogelijk om seringen te stekken in de zomer, maar de kans op succes is kleiner dan in de herfst of winter.

– Moet ik de stekken beschermen tegen vorst?

Ja, het is belangrijk om de stekken te beschermen tegen vorst. Zet ze bijvoorbeeld in een koude kas of bedek ze met stro of bladeren.

Door het stekken van seringen kun je meer van deze mooie struiken in je tuin krijgen en er ook nog eens iemand anders blij mee maken. Volg de stappen en tips in deze blog en je zult binnen de kortste keren genieten van de geurige bloemen van je eigen seringenstruiken.


Geplaatst

in

door

Tags: