Skimmia stekken

Skimmia stekken: zo doe je dat!

Skimmia is een mooie plant die bij veel mensen in de tuin te vinden is. Ze staan bekend om hun prachtige bloemen en groenblijvende bladeren, waardoor ze erg populair zijn voor het maken van mooie bloemenstukken of als sfeermakers in de tuin. Het kan voorkomen dat je skimmia planten in je tuin hebt staan die je graag wilt vermeerderen. Dit kun je doen door te stekken. In dit blog leggen we je stap voor stap uit hoe je skimmia moet stekken.

Stap 1: Kies de beste tijd om te stekken

Het stekken van skimmia kun je het beste doen in de late lente tot de vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Het is belangrijk om te zoeken naar een jonge scheut die goed ontwikkeld is. Meestal kun je dit doen door in de plant op zoek te gaan naar de jonge, groene scheuten.

Stap 2: Bereid de grond voor

Zorg ervoor dat de grond waarin je de stekken gaat zetten goed voorbereid is. Maak de grond los en haal eventuele onkruiden weg. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is, omdat skimmia niet goed gedijt in een te natte bodem. Het is aan te raden om een mengsel van potgrond en zilverzand te gebruiken in je stekbak.

Stap 3: Neem een stek

Neem een stek van ongeveer 10 cm lang en knip deze af. Haal de bladeren van de onderste helft van de stek af, dit gedeelte kan je in een mengsel van potgrond en zilverzand steken. Bedek de pot met folie, om het vocht goed vast te houden.

Stap 4: Plaats de stek in de grond

Plaats de stek in de grond en druk deze licht aan. Geef de stek vervolgens water en plaats er een plastic zak overheen. Dit zorgt ervoor dat vocht goed geconserveerd blijft en de plantjes ondersteunt om goed te groeien.

Stap 5: Zorg voor een juiste omgeving

Skimmia stekken hebben veel licht nodig, maar als ze direct in het zonlicht staan kunnen ze verbranden. Plaats ze daarom op een lichte locatie, waar ze geen directe zon krijgen. Daarnaast is het belangrijk om de stekbak bedekt te houden met folie, dit zal de stekjes helpen om vochtig te blijven en het broeikaseffect geven dat ze nodig hebben om te kunnen groeien. Vergeet niet regelmatig te sproeien om ervoor te zorgen dat het vocht goed wordt vastgehouden.

Stap 6: Verzorging

Als de stekken wortel schieten en beginnen te groeien, is het tijd om ze te verpotten naar grotere potten. Hier hebben ze meer ruimte om te groeien en volledig gevormde planten te worden. Zorg dat de planten genoeg vocht en voeding krijgen om goed te groeien.

FAQ – Veelgestelde vragen

• Hoe vaak moet ik mijn skimmia stekken water geven?

Skimmia stekken hebben regelmatig water nodig, zorg dat de grond waarin de stek zit altijd vochtig is. Geef matig water als er water op de schotel blijft staan, omdat dit wortelrot kan veroorzaken.

• Hoe snel zullen mijn skimmia stekken groeien?

Het duurt meestal ongeveer 6-8 weken voordat de skimmia stekken wortel hebben geschoten.

• Wat is de beste temperatuur om skimmia stekken te laten groeien?

Een temperatuur tussen de 18-20 graden Celsius is ideaal voor het groeien van skimmia stekken.


Geplaatst

in

door

Tags: