Slakken bestrijden

Slakkenbestrijding: Hoe pak je het aan?

Slakken kunnen een ware plaag zijn in je tuin. Ze eten namelijk alles op wat op hun pad komt en kunnen zo voor flink wat schade zorgen aan je planten en gewassen. Gelukkig zijn er manieren om slakken te bestrijden en ervoor te zorgen dat ze geen schade meer aanrichten in jouw tuin. In deze blog geef ik je tips over hoe je het beste slakken kunt bestrijden en voorkomen.

Stap 1: Maak je tuin minder aantrekkelijk voor slakken
Als je wilt voorkomen dat er veel slakken in je tuin komen, is het belangrijk om je tuin minder aantrekkelijk te maken voor slakken. Slakken houden namelijk van vochtige plekken en van planten met veel blad. Zorg er daarom voor dat je tuin niet te nat is en zorg ervoor dat er genoeg lucht bij je planten komt door af en toe even te soppen of blazer.

Stap 2: Ruim op in je tuin
Slakken houden van rommelige tuinen waar ze zich makkelijk kunnen verstoppen. Zorg er daarom voor dat er geen potten, plantenbakken of ander vuil op de grond blijven liggen. Ook het vermijden van houten muren of – hekken helpt hierbij.

Stap 3: Gebruik schelpengruis
Schelpengruis is het gemalen materiaal van schelpen. Dit materiaal zorgt ervoor dat slakken niet langer door de tuin kunnen kruipen, omdat hun buik beschadigd raakt door de scherpe randen van het schelpengruis. Strooi dit gruis daarom uit in je tuin, vooral op plekken waar veel slakken voorkomen.

Stap 4: Kies voor een natuurlijk bestrijdingsmiddel
Er zijn veel natuurlijke bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken om slakken uit je tuin te weren. Zo kun je bijvoorbeeld knoflook of koffiedik strooien bij je planten, want slakken hebben hier een hekel aan. Ook kun je een bierfuik maken door een bakje bier neer te zetten in je tuin. Slakken worden aangetrokken door de geur van bier en vallen in het bakje, waardoor ze verdrinken.

Stap 5: Kies voor een bestrijdingsmiddel op basis van ijzer-III-fosfaat
Als de bovenstaande stappen niet werken, dan kun je kiezen voor een bestrijdingsmiddel op basis van ijzer-III-fosfaat. Dit middel is niet schadelijk voor andere dieren, en het is ook niet schadelijk voor het milieu. Het werkt door slakken te doden door uitdroging in plaats van door vergiftiging. Dit middel kun je gewoon bij een tuincentrum kopen.

Veelgestelde vragen

Wat is het meest effectieve middel tegen slakken?
Het meest effectieve middel tegen slakken is het gebruik van schelpengruis. Het zorgt ervoor dat slakken niet langer door de tuin kunnen kruipen, omdat hun buik beschadigd raakt door de scherpe randen van het schelpengruis.

Is het gebruik van slakkenkorrels schadelijk voor andere dieren?
Ja, het gebruik van slakkenkorrels kan schadelijk zijn voor andere dieren, omdat de korrels vergiftigd zijn. Het is daarom niet aan te raden om dit middel te gebruiken als je huisdieren hebt of als je graag wil inzetten op diervriendelijke alternatieven.

Helpt het hebben van kippen in de tuin tegen slakken?
Ja, kippen kunnen helpen bij het bestrijden van slakken. Kippen eten namelijk graag slakken. Let wel op dat kippen ook van andere dingen in je tuin kunnen eten, dus als je kippen hebt, moet je je tuin goed afzetten.


Geplaatst

in

door

Tags: