Spinselmot bestrijden

Ieder jaar weer duikt er een vervelend beestje op in de bomen: de spinselmot. Deze rupsen creëren grote webben en vreten complete bomen kaal. Het kan een grote overlast zijn voor tuinders, particulieren en gemeentes. In deze blog lees je stap voor stap hoe je de spinselmot kunt bestrijden.

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe de spinselmot in zijn werk gaat. De vrouwtjesvlinder legt eitjes in de takken van de boom. Hieruit komen de rupsen die vervolgens in groepen samenwerken om grote webben te creëren. In deze webben verhullen ze zichzelf, terwijl ze zich tegoed doen aan de bladeren.

De eerste stap bij het bestrijden van de spinselmot is het handmatig verwijderen van de webben en rupsen. Dit moet je doen voordat de rupsen verpoppen en uitgroeien tot vlinders, anders zijn ze niet meer te bestrijden. Dit kan met de hand of met een hogedrukreiniger, waarbij je de takken zorgvuldig schoonspoelt.

Als tweede stap kun je biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dit zijn middelen die van nature voorkomen in de omgeving en de spinselmot doden zonder onschadelijk te zijn voor andere dieren, planten en mensen. Een voorbeeld is het Bacillus thuringiensis middel, dat de rupsen aantast.

Mocht de bestrijding nog niet voldoende effect hebben gehad, dan kun je overgaan op chemische bestrijding. Hierbij dien je wel voorzichtig te werk te gaan, aangezien de middelen schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere dieren en planten. Zorg ervoor dat je het middel alleen op de aangetaste takken spuit en zorgvuldig de instructies opvolgt.

Om de spinselmot op lange termijn te bestrijden, is het belangrijk om vroegtijdig te handelen. Controleer de bomen regelmatig op tekenen van spinselmot en verwijder de webben en rupsen direct.

Veelgestelde vragen:

Hoe herken ik spinselmot?
De webben van de spinselmot zijn gemakkelijk te herkennen. Ze zien eruit als grote witte flarden in de boom en zijn soms zo dicht dat het lijkt alsof de boom sneeuwt.

Is de spinselmot gevaarlijk voor mensen?
Nee, de spinselmot is niet gevaarlijk voor mensen. Wel kan het vervelend zijn voor mensen die allergisch zijn voor de brandharen van de rupsen.

Kan ik nog iets doen nadat de rupsen zijn verpopt?
Nee, nadat de rupsen zijn verpopt, zijn ze niet meer te bestrijden en zul je moeten wachten tot de vlinders zijn uitgevlogen. Wel kun je dan alvast kijken naar preventieve maatregelen voor het volgende seizoen.


Geplaatst

in

door

Tags: