Springklaver bestrijden

De lente is aangebroken en het gras groeit weer volop. Maar wat als dat gras gevuld is met springklaver? Deze plant staat bekend om zijn gele bloemen en gedrongen groei, maar kan ook voor de nodige overlast zorgen. In deze blog lees je alles over het bestrijden van springklaver.

Wat is springklaver?

Laten we eerst even stilstaan bij wat springklaver eigenlijk is. Deze plant behoort tot de vlinderbloemenfamilie en is vooral te herkennen aan zijn geelgroene, klaverachtige bladeren en gele, bolvormige bloemen. Springklaver groeit vooral op vochtige, voedselrijke grond en kan zo’n 30 tot 60 centimeter hoog worden. Het nadeel van springklaver is dat het de groei van het gras belemmert, waardoor je kale plekken in het gazon kunt krijgen.

Hoe bestrijd je springklaver?

Maar hoe pak je dat aan, het bestrijden van springklaver en het herstellen van je gazon? Hierbij een aantal tips:

1. Handmatig verwijderen: Wanneer je maar een paar planten hebt staan, kun je deze het beste handmatig verwijderen. Zorg dat je ook de wortels meeneemt, anders groeien ze gewoon weer terug.

2. Maaien en bijvoeden: Door regelmatig te maaien en je gazon bij te voeden, zorg je ervoor dat het gras sterker wordt en beter kan concurreren met de springklaver. Het is dan ook belangrijk om minimaal één keer per week te maaien en regelmatig meststoffen toe te voegen.

3. Bestrijdingsmiddelen: Als je veel springklaver hebt staan, kun je ervoor kiezen om een bestrijdingsmiddel te gebruiken. Let wel op dat je een middel kiest dat specifiek gericht is op springklaver, anders riskeer je schade aan het gazon.

4. Herstelwerkzaamheden: Na het verwijderen van de springklaver is het belangrijk om de kale plekken in het gazon te herstellen. Dit kun je doen door graszoden te leggen of zaadjes te strooien en deze in te harken.

Veelgestelde vragen

1. Is springklaver giftig?
Nee, springklaver is niet giftig voor mens en dier.

2. Kan springklaver vanzelf verdwijnen?
Springklaver zal niet vanzelf verdwijnen, maar door regelmatig maaien en bijvoeden kun je de groei ervan wel vertragen.

3. Welk bestrijdingsmiddel kan ik het beste gebruiken?
Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt die effectief zijn tegen springklaver. Het is echter belangrijk om eerst de gebruiksaanwijzing goed door te lezen en het middel op de juiste manier te gebruiken.

Conclusie

Springklaver kan voor de nodige overlast zorgen, maar gelukkig kun je er wel iets aan doen. Handmatig verwijderen, regelmatig maaien en bijvoeden en indien nodig gebruik maken van bestrijdingsmiddelen zijn allemaal effectieve manieren om van de gele plantjes af te komen. Zorg na het verwijderen van de springklaver wel voor het herstellen van het gazon, zodat je weer kunt genieten van een mooie, groene grasmat.


Geplaatst

in

door

Tags: