Steekvliegen bestrijden

Het bestrijden van steekvliegen: zo ga je te werk

De zomer is een fijne tijd vol zon en warmte, maar helaas ook een seizoen waarin steekvliegen zich laven aan bloed van mens en dier. Deze hinderlijke insecten kunnen voor flink wat overlast en irritaties zorgen. Bijtende steekvliegen kunnen zelfs ziekten overbrengen. Het is dus zaak om deze vervelende beestjes zo snel mogelijk te bestrijden. Hoe je dat het beste doet? Wij geven een stap-voor-stap-handleiding.

Stap 1: Is het een steekvlieg?

Allereerst moet je vaststellen dat het inderdaad om een steekvlieg gaat en niet om een mug, spin of ander insect. Een steekvlieg is namelijk wat anders dan een steekmug. Vliegen hebben tandjes aan hun monddelen, waardoor ze kunnen bijten, maar muggen steken juist met hun orgaan dat speciaal is ontwikkeld voor het opzuigen van bloed. Het kenmerkende van steekvliegen is dat ze vaak op lichtkleurige kleding afkomen, dus als je merkt dat er een vlieg op je witte shirtje zit, dan is de kans groot dat het om een steekvlieg gaat.

Stap 2: Zoek de broedplaats

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het om steekvliegen gaat, is het tijd om te zoeken naar de broedplaats. Dit is namelijk de plek waar de steekvliegen zich bevinden. Steekvliegen houden van vochtige plekken in de buurt van water, zoals grachten, sloten, vijvers, plassen en moerassen. Ook kunnen broedplaatsen in de buurt van mest of rottend organisch materiaal voorkomen. Controleer dus vooral deze plekken in je buurt.

Stap 3: Verwijder de broedplaats

Heb je de broedplaats gevonden? Dan is het zaak om deze te verwijderen. Dit kan door bijvoorbeeld sloten, vijvers of andere bronnen van stilstaand water goed te legen of af te dekken. Ook dode takken en bladeren moeten worden verwijderd, aangezien dit een favoriete plek is van steekvliegen om eitjes te leggen. Het is ook raadzaam om te zorgen voor een goede afvoer van mest en vuilnis. Door de broedplaats te verwijderen, zullen de steekvliegen op den duur verdwijnen.

Stap 4: Gebruik steekvliegenval

Om de steekvliegen nóg sneller te bestrijden, kun je gebruik maken van een speciale steekvliegenval. Dit is een apparaat dat lijkt op een klein huisje waarin een plaatje licht zit. De vliegen worden aangetrokken door het licht en vliegen vervolgens het huisje in. Eenmaal binnen worden ze gevangen en kunnen ze niet meer ontsnappen. De val moet wel regelmatig worden geleegd.

Stap 5: Verplaats je woonplaats

Nee, het is geen grapje. Als laatste redmiddel kun je er altijd nog voor kiezen om te verhuizen naar een andere locatie met minder steekvliegen. Dit is wellicht een extreme maatregel, maar kan wel werken.

Veelgestelde vragen over steekvliegen

1. Zijn alle steekvliegen gevaarlijk?

Niet alle steekvliegen zijn gevaarlijk. Veel steekvliegen zijn echter wel in staat om ziekten over te brengen als ze bloed hebben opgenomen van een dier dat besmet was.

2. Waarom steken steekvliegen?

Steekvliegen steken om bloed op te zuigen. Dit is nodig voor de voortplanting.

3. Kunnen steekvliegen worden gedood met gif?

Ja, steekvliegen kunnen worden gedood met gif. Echter werkt dit niet altijd even goed en kan vaak zelfs voor meer irritatie zorgen.

4. Welke geuren houden steekvliegen op afstand?

Steekvliegen houden niet van sterke geuren als lavendel, eucalyptus, citroengras en mint. Door deze geuren te verspreiden rond je huis, blijven steekvliegen op afstand.

5. Moet ik een professional inhuren voor het bestrijden van steekvliegen?

Als je last hebt van een grote steekvliegenplaag, dan is het raadzaam om een professional in te huren. Deze kan je adviseren en helpen bij het bestrijden van de vliegen.


Geplaatst

in

door

Tags: