Stinkwants bestrijden

In de herfstmaanden duikt hij opeens op in huis: de stinkwants. Een insect dat zijn naam eer aan doet: het verspreidt een onaangename geur in huis. Het is daarom niet verwonderlijk dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om de stinkwants te bestrijden. Maar wat is de beste methode? In dit blog bespreken we verschillende manieren om stinkwantsen te bestrijden.

De stinkwants hoort eigenlijk niet thuis in Nederland. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en Noord-Amerika. Sinds de jaren negentig duikt hij echter steeds vaker op in ons land. Vooral in huis komt hij voor. De stinkwants is niet schadelijk voor mens en dier, maar wel heel hinderlijk door de stank die hij verspreidt. Daarom willen veel mensen van de stinkwants af. Hieronder vind je verschillende manieren om stinkwantsen te bestrijden.

1. Mechanische bestrijding
Een van de meest eenvoudige manieren om stinkwantsen te bestrijden, is door ze op te zuigen met een stofzuiger. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de stinkwantsen niet ontsnappen uit de stofzuiger, anders lopen ze alsnog door het huis. Plak daarom bijvoorbeeld een panty over het uiteinde van de stofzuigerslang.

2. Natuurlijke vijanden
Er zijn verschillende diersoorten die stinkwantsen eten. Denk bijvoorbeeld aan de wantseneter, een roofwants die wel 2,5 centimeter groot kan worden. Ook de groene kikker en de egel lusten graag een stinkwants. Het is natuurlijk niet zo dat je meteen een wantseneter in huis moet halen, maar het kan helpen om je tuin aantrekkelijker te maken voor deze roofdieren.

3. Chemische bestrijding
Er zijn ook middelen op de markt om stinkwantsen te bestrijden. Let op wanneer je deze middelen gebruikt, het kan namelijk ook schadelijk zijn voor andere dieren en planten in de buurt. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing.

4. Preventie
Voorkomen is beter dan genezen. Zorg daarom dat stinkwantsen geen toegang hebben tot je huis. Vul bijvoorbeeld kieren en naden op en zorg dat deuren en ramen goed afsluiten. Ook bijvoorbeeld horren voor ramen en deuren kunnen helpen.

Veelgestelde vragen:
Q: Is de stinkwants schadelijk voor de gezondheid?
A: Nee, de stinkwants is niet schadelijk voor mens en dier.

Q: Is chemische bestrijding altijd nodig om stinkwantsen te bestrijden?
A: Nee, er zijn ook andere manieren om stinkwantsen te bestrijden, zoals mechanische bestrijding en preventie.

Q: Wanneer komen stinkwantsen voor in huis?
A: Stinkwantsen komen voornamelijk voor in de herfstmaanden.

Q: Kunnen stinkwantsen ook bijten?
A: Nee, stinkwantsen kunnen niet bijten.

Q: Hoe kan ik voorkomen dat stinkwantsen mijn huis binnenkomen?
A: Zorg dat kieren en naden goed afgedicht zijn en dat deuren en ramen goed afsluiten. Horren voor ramen en deuren kunnen ook helpen.


Geplaatst

in

door

Tags: