Syngonium stekken

Syngonium is een veel voorkomende kamerplant die erg populair is vanwege de gemakkelijke verzorging. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel mensen deze plant graag willen stekken om zo meer planten in huis te hebben. Maar hoe kun je het beste een syngonium stekken? In deze blog lees je alles wat je moet weten over het stekken van een syngonium.

Allereerst is het belangrijk om te weten welke syngonium je het beste kunt stekken. Sommige soorten zijn namelijk gemakkelijker te stekken dan andere, zoals de Syngonium podophyllum. Deze plant heeft namelijk al snel wortels en groeit gemakkelijk verder. Wil je liever een andere soort stekken? Lees dan de onderstaande stappen goed door, want het proces is voor alle soorten hetzelfde.

Stap 1: Kies een gezonde stengel

Kies een gezonde stengel van de plant waarop minimaal één blad zit. Zorg ervoor dat de stengel minimaal 10 centimeter lang is en een diameter van ongeveer 1 centimeter heeft.

Stap 2: Snijd de stengel af

Gebruik een scherp en schoon mesje om de stengel af te snijden, net onder een node. Een node is het punt waarop de bladeren en takjes aan de stengel groeien.

Stap 3: Maak de stek klaar

Verwijder de onderste bladeren van de stek, waardoor er minimaal twee of drie bladeren aan de stek blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat de syngonium genoeg bladgroen heeft om te kunnen wortelen en groeien.

Stap 4: Zet de stek in water

Vul een glas of vaas met water en zet de stek erin. Zorg ervoor dat de onderste node van de stek net onder water staat, zodat er voldoende vocht bij de wortels kan komen.

Stap 5: Verzorg de stek

Zet het glas of de vaas op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Zorg ook dat de temperatuur in de kamer tussen de 18 en 24 graden Celsius blijft. Ververs het water elke week en zorg ervoor dat er geen schimmels ontstaan.

Stap 6: Wacht tot er wortels groeien

Wacht totdat er voldoende wortels zijn gegroeid. Dit kan enkele weken tot een maand duren. Zodra er genoeg wortels zijn gegroeid, kun je de stek in een pot met potgrond planten.

Tips voor het verzorgen van stekken

Om de stekken zo goed mogelijk te verzorgen, is het belangrijk om de volgende punten in acht te nemen.

– Zorg dat de stekken niet in de tocht staan, want dan kunnen ze uitdrogen.
– Geef de stekken per dag ongeveer een uur zonlicht, bij voorkeur ’s ochtends of ’s avonds.
– Geef de stekken genoeg water, maar niet te veel. Laat de grond iets opdrogen tussen het water geven door.
– Geef de stekken geen voeding, want dit kan het groeiproces verstoren.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat er wortels groeien aan de stek?

Dit kan verschillen per plantensoort, maar gemiddeld duurt dit enkele weken tot een maand.

2. Waarom moet ik de onderste bladeren verwijderen van de stek?

De onderste bladeren bevatten minder bladgroen, waardoor de plant meer energie moet gebruiken om deze te onderhouden. Door ze te verwijderen, kan de plant zich concentreren op het creëren van wortels en nieuwe bladeren.

3. Moet ik de stekken in de schaduw zetten?

Nee, de stekken hebben wel licht nodig om te groeien. Zet de stekken op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

4. Kan ik de stekken ook planten in hydrokorrels?

Ja, dit is mogelijk. Zorg er wel voor dat je de juiste hydrokorrels gebruikt die geschikt zijn voor planten.

5. Hoelang duurt het voordat de nieuwe plant volgroeid is?

Dit kan verschillen per plant, maar gemiddeld duurt dit enkele maanden tot een jaar.

Het stekken van een syngonium is relatief eenvoudig en kan leuk zijn om te doen. Door de stappen in deze blog te volgen en de stekken goed te verzorgen, kun je binnen de kortste keren genieten van een nieuwe plant. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags: