Taxus stekken

Taxus stekken

Het stekken van een taxus: een beginnershandleiding

Als je op zoek bent naar een elegante plant voor een haag of voor de decoratie van je tuin, dan is de taxus een goede keuze. Bovendien kun je met het stekken van een taxus voorkomen dat je te veel hoeft te investeren in een dure plant. In deze blog zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je zelf een taxus kunt stekken en waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat het proces succesvol verloopt.

Welke taxus kan je het beste stekken?

Hoewel de meeste taxussoorten geschikt zijn om te stekken, kun je het beste kiezen voor een jonge struik die niet ouder is dan drie jaar. Oudere struiken zijn minder succesvol bij het stekken. Voordat je begint met stekken, zorg je ervoor dat je goed gereedschap hebt. Een scherpe en schone snoeischaar is onmisbaar.

Hoe kan je het beste stekken?

Er zijn drie verschillende manieren waarop je een taxus kunt stekken: stekken met kop- en kontstekken, stekken met half verhoute takken en stekken met zomerstekken. De kop- en kontstek is de beste methode omdat hierbij de kans op slagen het grootste is. Hierbij wordt de top van de tak afgeknipt en wordt onderaan de tak een stuk van ongeveer 10 tot 15 centimeter afgesneden. De bast rondom de tak wordt verwijderd, zodat er een stukje hout bloot komt te liggen.

Het middenstuk: tips voor het verzorgen van de stekken

Wanneer je de stekken in de nieuwe potjes of in de grond hebt geplaatst, is het belangrijk dat je ze op de juiste manier verzorgt. Het is belangrijk om de stekken goed vochtig te houden en ze regelmatig te besproeien met water. In de eerste fase van groei is het ook belangrijk om de stekken te beschermen tegen direct zonlicht. De beste plek hiervoor is bijvoorbeeld in de schaduw van een boom.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik ook taxusstekken opnieuw stekken?

Nee, dat is niet aan te raden. Het is beter om nieuwe stekken te maken van jonge takjes.

2. Hoe lang duurt het voordat de stekken wortels hebben?

Dat kan verschillen. Sommige stekken hebben binnen een maand wortels, andere hebben langer de tijd nodig, tot wel een half jaar.

3. Hoe weet ik wanneer de stekjes klaar zijn om te planten?

Als je ziet dat er nieuwe scheuten groeien uit de takjes, betekent dit dat de stekjes wortels hebben en klaar zijn om geplant te worden.

In dit artikel hebben we je stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een taxus kunt stekken. Met de juiste verzorging van de stekjes kan je binnen enkele maanden genieten van een prachtige taxusplant.


Geplaatst

in

door

Tags: