Teken bestrijden

Het bestrijden van teken: een handleiding

Teken zijn kleine, bloedzuigende parasieten die zich vastklampen aan de huid van mens en dier. Ze kunnen ziektes overdragen, zoals de ziekte van Lyme, dus het is belangrijk om teken zo snel mogelijk te verwijderen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit blogartikel leggen we stap voor stap uit hoe je een teek kunt bestrijden.

Stap 1: Controleer regelmatig op tekenbeten

Het begint allemaal bij preventie. Teken komen het meest voor in bossen, duinen en graslanden, dus als je daar veel komt, is het verstandig om jezelf en je huisdieren regelmatig te controleren op tekenbeten. Teken zijn namelijk moeilijk te ontdekken: ze zijn vaak klein en verbergen zich op warme, vochtige plekken op het lichaam, zoals oksels, liezen en achter oren. Controleer dus goed!

Stap 2: Verwijder de teek met een tekentang

Heb je een teek ontdekt? Haal hem er dan zo snel mogelijk uit. Hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans op besmetting. Gebruik hiervoor een tekentang, verkrijgbaar bij de apotheek of dierenwinkel. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek hem er rustig uit. Zorg ervoor dat je niet aan de teek trekt: dit kan zorgen voor het afbreken van de teek en/of zorgen voor een ontsteking.

Stap 3: Desinfecteer de beet

Na het verwijderen van de teek is het belangrijk om de beet te desinfecteren met alcohol of jodium. Zo voorkom je een bacteriële infectie op de plek van de beet.

Stap 4: Houd de plek in de gaten

Blijf de plek van de beet in de gaten houden. Als er een rode of blauwe kring rondom de beet ontstaat, kan dit duiden op de ziekte van Lyme. Neem in dat geval contact op met de huisarts.

Veelgestelde vragen:

1. Wat moet ik doen als de teek afbreekt tijdens het verwijderen?
Als de teek afbreekt tijdens het verwijderen, is het belangrijk om de restanten zo snel mogelijk te verwijderen met een pincet. Desinfecteer daarna de plek van de beet met alcohol of jodium.

2. Kan ik teken voorkomen?
Ja, dat kan. Draag bijvoorbeeld lange mouwen en broeken als je buiten bent, gebruik insectenwerende middelen en controleer regelmatig op tekenbeten.

3. Hoe herken ik de ziekte van Lyme?
De ziekte van Lyme kan zich op verschillende manieren uiten, zoals koorts, spierpijn, hoofdpijn en een rode of blauwe kring rondom de beet. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om een teek op de juiste manier te bestrijden. Blijf alert, blijf controleren en onthoud: voorkomen is beter dan genezen!


Geplaatst

in

door

Tags: