Tonderzwam bestrijden

Inleiding

Een tonderzwam is een schimmel die zich nestelt in bomen. Hij kan zorgen voor een aantasting van de structuur van de boom en uiteindelijk leiden tot het afsterven ervan. Het is daarom belangrijk om een tonderzwam tijdig te signaleren en te bestrijden. In deze blog bespreken we stap voor stap hoe je een tonderzwam kunt bestrijden.

Middenstuk

Stap 1: Identificeer de tonderzwam
Het is belangrijk om te weten om welk type tonderzwam het gaat. Zo zijn er bijvoorbeeld zwammen die zich enkel aan de buitenkant van de boom bevinden en minder schadelijk zijn dan de tonderzwammen die de binnenkant van de boom aantasten. Raadpleeg een deskundige als je twijfelt.

Stap 2: Snijd de zwam uit
Met een mes of beitel kun je de tonderzwam uit de boom snijden. Zorg dat je de zwam volledig verwijdert en maak het gat dat is ontstaan schoon. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar of de zomer, als de boom voldoende sap heeft om te herstellen.

Stap 3: Vervang de grond
Verwijder de grond rondom de boom tot op een diepte van 20 à 30 centimeter. Vervang deze grond door nieuwe, schone grond.

Stap 4: Versterk de boom
Een tonderzwam tast vaak verzwakte bomen aan. Het is daarom belangrijk om de boom te versterken zodat deze minder vatbaar is voor toekomstige aantastingen. Geef de boom bijvoorbeeld extra meststoffen en water.

Stap 5: Controleer de boom regelmatig
Zorg ervoor dat je de boom regelmatig controleert op tekenen van nieuwe aantastingen. Zo kun je tijdig ingrijpen als dat nodig is.

Slot

Een tonderzwam kan voor flink wat schade zorgen aan bomen, maar gelukkig kun je het probleem oplossen als je er op tijd bij bent. Door de zwam uit te snijden, de grond te vervangen en de boom te versterken, kun je de boom beschermen tegen verdere aantasting. Controleer de boom wel regelmatig om nieuwe problemen tijdig te ontdekken.

Veelgestelde vragen

1. Hoe kan ik een tonderzwam voorkomen?
Een tonderzwam ontstaat vaak door beschadigingen aan de boom, bijvoorbeeld door stormschade of snoeiwerkzaamheden. Zorg dus dat je zorgvuldig omgaat met bomen en let op beschadigingen. Geef de boom daarnaast regelmatig meststoffen en water om deze gezond te houden.

2. Is het gevaarlijk om een tonderzwam zelf te verwijderen?
Het verwijderen van een tonderzwam kan gevaarlijk zijn als je niet precies weet wat je doet. Raadpleeg daarom altijd een deskundige als je twijfelt.

3. Wat als de tonderzwam te ver is doorgedrongen in de boom?
Als de tonderzwam te ver is doorgedrongen in de boom, kan het zijn dat deze niet meer te redden is en moet worden gekapt. Raadpleeg ook hiervoor een deskundige.


Geplaatst

in

door

Tags: