Treurwilg stekken

De treurwilg is een prachtige boom die door zijn hangende takken een feeërieke uitstraling heeft. Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer mensen deze boom in hun tuin willen hebben. Toch kan het een flinke investering zijn om een volgroeide treurwilg aan te schaffen. Gelukkig is er een alternatieve manier om aan deze boom te komen: het stekken van een treurwilg. In deze blog leggen we uit hoe je dat doet.

Het stekken van een treurwilg – hoe doe je dat?

Stap 1: Kies het geschikte moment

Het beste moment om een treurwilg te stekken is in het voorjaar, voordat de boom begint uit te lopen. Kies een dag uit waarop het niet te warm of te zonnig is, want dan kan de stek makkelijker uitdrogen.

Stap 2: Selecteer de juiste takken

Niet alle takken zijn geschikt om te stekken. Kies takken die ongeveer een jaar oud zijn en een diameter hebben van zo’n 1 à 2 centimeter. Deze takken hebben genoeg energie om uit te groeien tot een nieuwe boom. Zorg ervoor dat de takken gezond zijn en geen beschadigingen of ziektes hebben.

Stap 3: Snij de takken af

Gebruik een schone, scherpe snoeischaar en snij de takken af vlak onder een oog. Een oog is een knopje op de tak waar een nieuwe tak uit kan groeien. Laat de takken niet te lang in de zon liggen, want dan drogen ze uit.

Stap 4: Maak de stekken gereed

Verwijder de bladeren van de onderste helft van de takken. Laat de bovenste helft zitten, want daar kan de stek nog energie uit halen. Doop de onderkant van de takken in een bewortelingspoeder en schud het teveel eraf.

Stap 5: Plant de stekken

Gebruik een potje of emmer met verse potgrond en maak een gaatje waar de stek in past. Duw de potgrond voorzichtig aan rondom de stek en geef de stek wat water. Zet de pot op een plek waar de stek niet te veel zon krijgt, maar wel genoeg licht.

Tips voor het verzorgen van stekjes

Zorg ervoor dat de potgrond altijd vochtig is, maar niet te nat. Als de stekken te lang in te natte grond staan, kan er wortelrot ontstaan. Besproei de stekjes regelmatig met water om de luchtvochtigheid hoog te houden en plaats eventueel een plastic zak over de pot om de stekjes extra te beschermen.

Veelgestelde vragen

Kan ik elke treurwilg stekken?

Nee, niet alle treurwilgen zijn geschikt om te stekken. De Salix babylonica en Salix alba ‘Tristis’ zijn het meest geschikt.

Hoe lang duurt het voordat er nieuwe blaadjes aan de stekken komen?

Dat kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Het hangt af van de conditie van de stek en of de omstandigheden optimaal zijn.

Kan ik de stekken buiten planten?

Ja, dat kan. Zorg er wel voor dat de stekken beschermd zijn tegen fel zonlicht en harde wind.

Conclusie

Met deze tips kun je nu zelf aan de slag met het stekken van een treurwilg. Het vergt wat geduld en aandacht, maar het kan zeer de moeite waard zijn als je bedenkt dat je op deze manier een prachtige boom kunt laten groeien voor een fractie van de kosten van een volgroeide boom. Veel succes en plezier met het stekken van je eigen treurwilg!


Geplaatst

in

door

Tags: