Tuinplant stekken

Het vermeerderen van planten is een leuke en goedkope manier om je tuin te vullen met meer groen. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen is door middel van stekken. Het stekken van een tuinplant is een techniek waarbij je een tak van de plant afsnijdt en deze laat wortelen in water of grond. Op deze manier kun je nieuwe planten creëren die dezelfde genetische eigenschappen hebben als de oorspronkelijke plant. In deze blog vertellen we je stap voor stap hoe je zelf een tuinplant kunt stekken.

Kies de juiste plant

Niet alle tuinplanten zijn geschikt om te stekken. Sommige planten wortelen moeilijker dan andere, terwijl weer andere planten zichzelf uitzaaien of zichzelf vermeerderen via wortelstokken. Een aantal planten die gemakkelijk te stekken zijn, zijn de Fuchsia, Lavendel en de Hertshooi. Kies een plant die al enkele jaren oud is en gezond, want dan krijg je de beste stekken.

Stap 1: Maak je gereedschap klaar

Voor het stekken van een tuinplant heb je gereedschap nodig. Zorg dat je een schoon en scherp mes hebt en dat je snoeischaar schoon is. Het is namelijk belangrijk dat je geen ziekten of insecten verspreidt van de ene plant naar de andere.

Stap 2: Kies de takken

Kies voor het stekken van een tuinplant een gezonde tak van ongeveer 10-15 centimeter lang en verwijder alle bladeren behalve de bovenste twee tot drie bladeren. Laat de bovenste twee tot drie bladeren zitten, omdat deze nodig zijn voor de fotosynthese en de energievoorziening van de stek.

Stap 3: Snijd de takken af

Maak een perfecte schuine snede net onder een knoop of een bladknoop. Snijd schuin af om de grootst mogelijke snijoppervlakte te creëren voor de wortels.

Stap 4: Verwijder de onderste bladeren

Verwijder de onderste 2-3 sets bladeren. Dit houdt de stek schoon en voorkomt schade aan de stengel als gevolg van ziekte die zich afzet op dode of afgebroken bladeren.

Stap 5: Plaats de takken in water of potgrond

Zet de stekken in water of potgrond. Sommige planten wortelen beter in potgrond, anderen weer in water. Als je voor het laatste kiest, kun je het water regelmatig verversen om zo de groei van de wortels te stimuleren.

Stap 6: Verzorg de stekken dagelijks

Belangrijk is dat je de stekken dagelijks goed verzorgt. Geef de stekken matig water en houd de grond vochtig. Zet de stekken op een plek waar ze veel licht krijgen, maar niet in direct zonlicht staan.

Veelgestelde vragen

Q: Hoe lang duurt het voordat mijn stekken wortelen?

A: Dat hangt af van de plantensoort. Sommige planten wortelen al na een paar dagen, terwijl andere planten er een paar weken over doen.

Q: Kan ik stekken nemen van een plant die net in bloei staat?

A: Het is beter om te wachten tot de bloei voorbij is. Op deze manier is de plant in staat om de energie die hij nodig heeft om te bloeien te gebruiken, in plaats van te verspillen aan het wortelen van de stek.

Q: Moet ik mijn stekken bemesten?

A: Ja, maar niet te veel. Gebruik een lichte meststof en geef deze elke twee tot drie weken. Teveel mest kan de stekken verbranden.

Het stekken van een tuinplant is een leuke manier om je tuin te vullen met meer groen. Het is een relatief eenvoudige en goedkope manier om meer planten te krijgen. Vergeet niet dat het verzorgen van de stekken net zo belangrijk is als het stekken zelf. Volg deze eenvoudige stappen en binnenkort heb jij een groene oase in de tuin.


Geplaatst

in

door

Tags: