Het stekken van tuinplanten kan een fantastische manier zijn om je tuin te verjongen en je plantcollectie te vergroten. Als je genoeg geduld hebt, en bereid bent wat tijd te investeren, dan kan je binnen enkele weken of maanden nieuwe planten in je tuin hebben staan. In deze blog bespreken we de beste methoden en tuinplanten om te stekken, en geven we enkele tips over hoe je de stekken het beste kunt verzorgen.
Stap 1: Kies de juiste planten uit
Het stekken van tuinplanten is niet voor alle planten even geschikt. Sommige planten hebben stekken die snel zullen groeien, terwijl andere planten helemaal niet geschikt zijn om te stekken. Planten zoals hortensia’s, lavendel, rozemarijn, salie, en geraniums zijn relatief makkelijk te stekken. Voordat je begint, maak je stekken van minstens 10 centimeter lang van de planten die je wilt stekken. Knip de stek van de plant met een scherpe schaar of mes. Zorg ervoor dat de stek voldoende bladeren en een sterke stengel heeft.
Stap 2: Kies de juiste methode
Er zijn verschillende methoden om tuinplanten te stekken. De meest populaire methoden zijn stekken in water, stekken in aarde, stekken in zakjes of stekken in een broeikas. Het kan zijn dat sommige planten het beste stekken in water en andere juist in aarde. We raden aan op het internet te kijken welke methode het beste bij de plant past die je wilt stekken.
Stap 3: Bereid de stekken voor
Zorg ervoor dat de stekken vrij zijn van ziektes en plagen. Het kan nuttig zijn om de onderste bladeren te verwijderen zodat de groei zich kan richten op de nieuwe wortels en blaadjes. Snij ook het uiteinde van de stengel schuin af, voordat het in de aarde/water gaat. De meeste specialisten zetten het stekje eerst 24 uur in een bakje water. Hierna mag hij, meestal inclusief een hormoonpoeder, in de stekgrond, gewone potgrond of kokosgrond.
Stap 4: Verzorg de stekken goed
Het verzorgen van de stekken is een belangrijk onderdeel van het proces. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je planten op een lichte, warme plek zet en niet in de volle zon, vooral tijdens de middaguren. Houd de aarde of het water goed vochtig. Het kan ook helpen om de stekken af te dekken met plastic of een glazen potje om de luchtvochtigheid op peil te houden. Houd de stekken goed in de gaten en verwijder eventueel dode bladeren.
Veelgestelde vragen
Q: Hoe lang duurt het om stekken te laten groeien?
A: Het duurt meestal enkele weken tot enkele maanden voordat een stek is uitgegroeid tot een volwassen plant. Dit hangt af van de plantensoort en de omstandigheden waarin de stekken worden gehouden.
Q: Mag ik de stekken buiten laten staan?
A: Dit hangt af van de plantensoort en de weersomstandigheden. Als de stekken goed beschermd zijn tegen wind en regen, kan je ze buiten laten staan. Houdt er rekening mee dat stekjes veelal gevoeliger zijn voor weersinvloeden dan volgroeide planten.
Q: Hoe vaak moet ik stekken water geven?
A: De frequentie van water geven hangt af van de omstandigheden waarin de stekken worden gehouden. Houdt ze dus goed in de gaten. Stekjes moeten een vochtige, maar niet kletsnatte, omgeving hebben.
Q: Hoe bepaal ik wanneer mijn stek volgroeid is?
A: Als planten oud genoeg zijn, en gezonde bladeren en knoppen hebben gevormd, zijn ze klaar om naar hun definitieve plek tegaan. Meestal is dit pas het geval na meerdere maanden, soms een jaar.
Stekken is eenvoudiger dan het soms lijkt en levert vaak zeer leuke resultaten op. Zorg dat je de juiste methode kiest en vergeet niet om de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om je stekken goed te verzorgen. Volg deze tips, en voor je het weet, heb je zelf de perfecte plantencollectie die je maar wenst.