Varen stekken

Van alle planten die je in je huis kunt plaatsen, is de varen een echte klassieker. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om deze plant in leven te houden. Gelukkig kun je, als je eenmaal weet hoe het moet, gemakkelijk je eigen varens kweken door ze te stekken. In dit artikel leer je alles wat je moet weten om met succes varens te stekken.

Stap 1: Kies een volwassen varen

De beste varens om te stekken zijn diegene die gezond zijn en tenminste twee of drie sets bladeren hebben. De bladeren dienen ook groot genoeg te zijn zodat de stek in staat is om te overleven. Het is ook het beste om te kiezen voor een varen die gezond is en geen tekenen van ziekte of schade vertoont.

Stap 2: Snijd de stengel van de varen af

Zoek een gezonde steel aan de basis van de plant en snijd deze af met een schoon en scherp mes of snoeischaar. Kies een steel die voldoende bladeren heeft zodat de stek het beste kan overleven.

Stap 3: Verwijder de onderste bladeren

Knip de onderste bladeren van de steel af, waarbij je er wel voor moet zorgen dat er voldoende bladeren overblijven zodat de stek voldoende fotosynthese kan uitvoeren.

Stap 4: Vul een pot met potgrond en water

Gebruik een pot met drainagegaten, vul het met een vochtige (niet doorweekte) potgrondmengeling en maak er een gat in met je vinger of potlood waar de steel in kan passen. Zorg ervoor dat de bodem vochtig is voordat je hier met de stek begint.

Stap 5: Plaats de steel in de pot

Stop de steel met de gesneden kant naar beneden in de gemaakte opening in de pot, totdat deze niet meer kan zakken. Zorg ervoor dat de bodem van de stengel netjes is bedekt met grondsoorten en de bladeren boven de grond uitsteken.

Stap 6: De stek verzorgen

Plaats de pot op een heldere locatie zonder direct zonlicht. Zorg ervoor dat de grondvochtigheidsgraad van de pot behouden blijft. De weerstand van de stek kan worden verbeterd door het gebruik van nevelaars of door de pot af te dekken met plastic of een heldere zak.

V veelgestelde vragen

Vraag 1: Hoe vaak moet ik de stekken water geven?

Antwoord: Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Een keer per week water geven is meestal voldoende.

Vraag 2: Wanneer kan ik mijn gestekte varen overplanten?

Antwoord: Wanneer de wortels zijn gegroeid en de plant stabiel genoeg is, kan je de varen overplanten in een grotere pot.

Vraag 3: Welke soorten varens zijn het beste om te stekken?

Antwoord: Veel soorten varens kunnen worden gestekt. Enkele van de populairste soorten zijn de Nestvaren, de Adelaarsvaren en de Asplenium.

Hopelijk heb je nu een goed idee van hoe je eenvoudig varens kunt stekken. Het kan in het begin een beetje lastig lijken, maar met de juiste zorg en aandacht kan het je veel plantenplezier opleveren!


Geplaatst

in

door

Tags: