Varroa bestrijden

De Varroamijt is een van de grootste bedreigingen voor onze bijenpopulatie. Deze parasieten zuigen het bloed van bijen en verspreiden ziektes. Het is daarom uiterst belangrijk om deze plaag te bestrijden. Het bestrijden van een varroa is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar met de juiste informatie en tools kunnen we onze bijen helpen gezond te blijven.

Stap 1: Identificeer de aanwezigheid van varroa mijten
Om de varroamijten effectief te kunnen bestrijden, moet u eerst weten of ze aanwezig zijn in uw bijenkorf. U kunt de mijten identificeren door een monster van bijen te nemen. Neem ongeveer 300 bijen uit verschillende delen van de korf. De mijten zijn te vinden op het lichaam van de bijen en worden vaak gevonden op de buik. U kunt ook gebruik maken van een drapeerdoek onder de korf en schudden om mijten te verzamelen.

Stap 2: Evalueer de ernst van de aantasting
De ernst van de aantasting bepalen van varroa is van vitaal belang bij het kiezen van de beste behandeling. Dit kan worden bepaald door middel van de gemiddelde hoeveelheid varroa mijten op de bijen. Een behandelingsgraad van 3% wordt meestal als de bovengrens beschouwd. Als het niveau hoger is dan 3%, moet u een agressievere behandeling uitvoeren.

Stap 3: Kies de beste behandelingsoptie
Er zijn verschillende methoden om varroamijten te bestrijden. Sommige zijn natuurlijk, anderen zijn chemisch. Hier zijn enkele van de meest gebruikte behandelingen:

– Oxaalzuur: Dit is een natuurlijke behandeling uitgevoerd in de winter voor de bijenbroed. De mijten worden hierbij gedood door het zuur, zonder de bijen te schaden.
– Apiguard: Dit is een organische behandeling gemaakt van thymol. Het is een behandeling van 4 weken, ideaal voor de zomermaanden.
– Apivar: Dit is een chemische behandeling in een ademende strip om de mijten te doden. Dit wordt vaak gebruikt in de herfst en winter.

Stap 4: Uitvoeren van de behandeling
Zodra u de beste behandelingsoptie heeft gekozen, is het tijd om de behandeling uit te voeren. Volg de instructies van de fabrikant nauwgezet op. Het is belangrijk om hier niet van af te wijken, aangezien elke methode een specifieke aanpak vereist.

Stap 5: Controleer de status van de bijen
Houd de bijen nauwlettend in de gaten nadat de behandeling is uitgevoerd. Let op eventuele tekenen van ongewone activiteit, maar ook op de staat van de bijen. Zorg ervoor dat ze gezond blijven en stabiel blijven groeien.

Veelgestelde vragen:

1. Hoe vaak moet ik varroamijten behandelen?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de behandelmethode. Over het algemeen zullen de meeste behandelingen eenmaal per jaar worden uitgevoerd. Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant volgt om de beste resultaten te behalen.

2. Zijn varroamijten schadelijk voor bijen?
Ja, varroamijten zijn zeer schadelijk voor bijen. Ze zuigen het bloed van de bijen, wat leidt tot verzwakking en ziekte. Ze kunnen zelfs de hele bijenkolonie vernietigen.

3. Is het veilig om bijen te behandelen terwijl ze honing produceren?
Het antwoord op deze vraag hangt af van de behandeling die u wilt uitvoeren. Sommige behandelingen zijn veiliger dan andere en worden aanbevolen tijdens bepaalde seizoenen. Zorg ervoor dat u de instructies van de fabrikant opvolgt en de juiste veiligheidsmaatregelen neemt om bijen en mensen te beschermen.

In het kort is het bestrijden van varroamijten een belangrijk proces om onze bijenpopulatie te behouden. Bovenstaande stappen bieden een effectieve manier om de mijten te detecteren, te evalueren en te behandelen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste stappen te volgen om de gezondheid van de bijen te beschermen.


Geplaatst

in

door

Tags: