Veerluis bestrijden

Als je kippen houdt, is de kans groot dat je ooit te maken krijgt met veerluizen. Deze vervelende insecten verstoppen zich in de veren van je kippen en voeden zich met het bloed van je pluimvee. Dit kan leiden tot een verminderde gezondheid en zelfs de dood van je kippen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om veerluizen te bestrijden.

Stap 1: Identificeer het probleem
Voordat je begint met het bestrijden van veerluizen, is het belangrijk om te weten of je daadwerkelijk met deze insecten te maken hebt. Dit kun je doen door een visuele inspectie uit te voeren van de veren van je kippen. Veerluizen zijn klein, ongeveer 1 mm groot, en hebben een plat lichaam. Ze vertonen vaak donkere strepen op hun lichaam en kunnen zich snel voortbewegen.

Stap 2: Reinig het kippenhok
Een van de belangrijkste stappen bij het bestrijden van veerluizen is het grondig reinigen van het kippenhok. Verwijder al het strooisel en maak het hok schoon met een desinfecterend middel. Denk hierbij aan een oplossing van water en azijn of een commercieel verkrijgbaar kippenhokreinigingsmiddel. Vergeet niet om alle hoeken en naden van het hok goed schoon te maken.

Stap 3: Behandelen van de kippen
Nu je het kippenhok hebt gereinigd, is het tijd om de kippen zelf te behandelen. Gebruik een kippenluizenspray om de veerluizen op de kippen te doden. Volg de instructies op de verpakking van het product voor de juiste dosering en toediening. Vergeet niet om de spray ook onder de vleugels en bij de anus van de kippen aan te brengen, omdat de veerluizen zich hier vaak verstoppen.

Stap 4: Voorkomen van verdere besmetting
Om te voorkomen dat je kippen opnieuw besmet raken met veerluizen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen. Zorg voor een goede ventilatie in het kippenhok, zodat het vochtgehalte laag blijft. Dit maakt het voor veerluizen moeilijker om zich te vermenigvuldigen. Geef je kippen daarnaast een stofbad. Hierdoor kunnen ze het vuil en de veerluizen uit hun veren wassen.

Veelgestelde vragen:
Q: Kan ik mijn kippen wassen om de veerluizen te verwijderen?
A: Het is niet aan te raden om je kippen te wassen om veerluizen te verwijderen. Kippen raken gestrest van het wassen en kunnen koud worden als ze niet goed opdrogen.

Q: Hoe lang duurt het voordat de veerluizen verdwenen zijn?
A: Het hangt af van de ernst van de besmetting. Het kan enkele weken duren voordat alle veerluizen zijn verdwenen. Zorg ervoor dat je alle stappen in het bestrijdingsproces zorgvuldig uitvoert.

Q: Is het nodig om het kippenhok elke dag schoon te maken?
A: Het is niet nodig om het kippenhok elke dag schoon te maken, maar zorg ervoor dat je het hok minstens één keer per week grondig reinigt en desinfecteert.


Geplaatst

in

door

Tags: