Viburnum snoeien

Viburnum is een zeer populaire struik die in de meeste tuinen voorkomt. De struik is er in veel varianten die bloeien met prachtige bloemen en sommige varianten behouden hun bladeren. Maar om veel bloemen en bladeren te krijgen is het nodig om de struik regelmatig te snoeien. In dit artikel leggen we uit hoe en wanneer je Viburnum moet snoeien.

Waarom is snoeien belangrijk?

Snoeien is belangrijk om de struik in vorm te houden en het bevordert het nieuwe groeien en bloeien van de struik. Door het snoeien haal je oude takken en dode delen weg, zodat de plant zich kan concentreren op het ontwikkelen van nieuwe bloemen, bladeren en takken.

Wanneer moet je Viburnum snoeien?

Viburnum kan op verschillende momenten worden gesnoeid. Het beste moment voor het snoeien van Viburnum is afhankelijk van de soort. De beste tijd om de struik te snoeien is nadat het is uitgebloeid, dus dit betekent einde van de herfst of begin van de lente. Het is echter belangrijk om te onthouden dat sommige soorten Viburnum ook bloeien op de nieuwe stengels, dus snoei niet een te groot gedeelte af om bloemen te behouden.

Hoe snoei je Viburnum?

Er zijn een paar stappen die je moet volgen bij het snoeien van Viburnum:

Stap 1: Verwijder de oude takken

Verwijder alle dode takken en oude stengels van de Viburnum. Dit zorgt ervoor dat de plant zich kan concentreren op de nieuwe groei.

Stap 2: Verwijder de gekruiste takken

Verwijder de gekruiste takken, zodat de struik meer licht en luchtstroom krijgt. Dit voorkomt dat de takken schuren en voortijdig breken.

Stap 3: Verwijder de takken op de juiste lengte

Knip de takken terug tot op de juiste lengte. Hierbij is het belangrijk om te onthouden hoe de struik groeit en welke variëteit het is. Zorg ervoor dat je niet te veel snoeit, anders zal er weinig nieuwe groei en geen bloemen te zien zijn in het volgende seizoen.

Stap 4: Verwijder de zaailingen

Verwijder eventuele zaailingen die rondom de Viburnum groeien. Deze kunnen de groei van de struik belemmeren en moeten worden verwijderd.

Welke gereedschappen heb je nodig?

Om viburnum te snoeien, heb je een paar gereedschappen nodig, namelijk:
– Snoeischaar
– Handschoenen
– Veiligheidsbril
– Takkenschaar
– Kniptang

Veelgestelde vragen over het snoeien van Viburnum

1. Q: Kan ik Viburnum snoeien in de zomer?
A: Ja, het snoeien van Viburnum kan het hele jaar door worden gedaan, maar de beste tijd voor snoeien is nadat het is uitgebloeid.

2. Q: Moet ik gebroken takken van Viburnum direct na het detecteren snoeien?
A: Ja, het is belangrijk dat gebroken takken snel worden gesnoeid om te voorkomen dat deze infecties veroorzaken.

3. Q: Kan ik Viburnum snoeien tot de grond?
A: Het is niet nodig om Viburnum te snoeien tot de grond, dit vermindert de hoeveelheid bloemen en bladeren die terugkomen in het volgende seizoen.

4. Q: Hoe weet ik hoeveel takken ik moet snoeien?
A: Het snoeien moet worden gedaan om dode delen en overtollige takken te verwijderen, dus het hangt af van de grootte van de struik. Over het algemeen moet je een derde van de oude takken verwijderen.

5. Q: Kan ik Viburnum snoeien in de winter?
A: Het is niet aan te raden om Viburnum te snoeien in de winter omdat je dan de nieuwe knoppen van de struik kan beschadigen. Wacht tot de struik volledig is uitgebloeid voordat je gaat snoeien.

Conclusie

Als je weet hoe je Viburnum moet snoeien, kan je veel nieuwe groei en bloemen in het volgende seizoen krijgen. Het is belangrijk om te snoeien op de juiste lengte en op het juiste moment. En onthoud, overmatig snoeien kan de struik negatief beïnvloeden. Dus zorg ervoor dat je niet te veel snoeit en dat je de plant niet beschadigt.

Met deze tips kan je je Viburnum struik gezond en in vorm houden. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags: