Vijg snoeien

Ben jij een trotse eigenaar van een vijgenboom en wil je deze graag onderhouden? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze juist moet snoeien. In dit artikel behandelen we alles wat je moet weten over het snoeien van een vijgenboom.

Waarom zou je een vijgenboom snoeien?

Voordat we ingaan op het snoeien van een vijgenboom, is het belangrijk om te weten waarom je een vijgenboom zou moeten snoeien. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom je een vijgenboom moet snoeien, bijvoorbeeld om:

– De boom te vormen en in grootte te beheersen
– De opbrengst te bevorderen
– De gezondheid van de boom te waarborgen
– De vruchten te verbeteren

Wanneer moet je een vijgenboom snoeien?

Om de boom gezond te houden is het belangrijk om deze op het juiste moment te snoeien. Over het algemeen snoei je een vijgenboom:

– Vóór de winter
– In de late winter of vroege lente
– In de zomer

In dit artikel zullen we per snoeimoment uitleggen wat de voordelen zijn en waarom je de boom op dit moment zou moeten snoeien.

Snoeien vóór de winter

Als je ervoor kiest om de vijgenboom vóór de winter te snoeien, dan doe je dit meestal in november of december. Deze snoei is voornamelijk bedoeld om dode of overhangende takken te verwijderen. Dit voorkomt dat de takken afbreken tijdens winterstormen.

Snoeien in de late winter of vroege lente

De beste tijd om een vijgenboom te snoeien is in februari of maart, voordat de sapstroom op gang komt. Door het snoeien tijdens deze periode hebben de takken de tijd om te genezen voordat de sapstroom weer begint.

Snoeien in de zomer

Als je ervoor kiest om de vijgenboom in de zomer te snoeien, dan doe je dit meestal om de boom te vormen en trimmen. Het snoeien van de boom in de zomer kan ervoor zorgen dat de boom er mooier en strakker uitziet.

Hoe snoei je een vijgenboom?

Het snoeien van een vijgenboom is niet zo ingewikkeld, maar er zijn wel een aantal stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat de boom gezond blijft.

Stap 1: Verwijder alle dode of zieke takken

Je begint met het verwijderen van alle dode of zieke takken. Dit is belangrijk omdat deze takken ziektes kunnen verspreiden naar de rest van de boom.

Stap 2: Verwijder overhangende takken

Als je takken ziet die overhangen, kun je deze het beste snoeien. Dit voorkomt dat de takken afbreken tijdens stormachtig weer.

Stap 3: Verwijder takken die naar binnen groeien

Het is belangrijk om takken die naar binnen groeien te verwijderen. Deze takken kunnen de vruchtopbrengst verminderen omdat ze weinig zonlicht krijgen.

Stap 4: Snoei takken weg die de boom in de weg zitten

Snoei takken weg die de boom in de weg zitten, zoals takken die tegen een muur of schutting aangroeien.

Stap 5: Snoei de takken die vruchten dragen

Als je takken ziet die vruchten dragen, knip deze dan niet volledig af. Je kunt de takken wel inkorten tot net boven twee of drie bladeren.

Veelgestelde vragen over het snoeien van een vijgenboom

1. Gaat een vijgenboom dood als deze niet wordt gesnoeid?

Een vijgenboom gaat niet dood als deze niet wordt gesnoeid, maar het is wel belangrijk voor de gezondheid en vruchtopbrengst van de boom.

2. Kan ik een vijgenboom in de herfst snoeien?

Het is niet aanbevolen om een vijgenboom in de herfst te snoeien, omdat dit de boom kan verzwakken voordat de winter begint.

3. Hoeveel takken moet ik per jaar snoeien?

Dit hangt af van de grootte van de boom. Een volwassen vijgenboom heeft meestal 4-6 hoofdtakken. Het snoeien van takken moet beperkt blijven tot het verwijderen van dode, overhangende of kruisende takken.

4. Kan ik een vijgenboom snoeien voor een betere oogst?

Ja, het snoeien van een vijgenboom kan de vruchtopbrengst verbeteren. Het inkorten van takken die vruchten dragen stimuleert de boom om nieuwe vruchten te produceren.

5. Kan ik zelf mijn vijgenboom snoeien?

Ja, zelfs als je geen ervaring hebt met het snoeien van bomen, kun je een vijgenboom snoeien. Het is belangrijk om de boom op de juiste momenten en op de juiste manier te snoeien.


Geplaatst

in

door

Tags: