Vijg stekken

Vijgenboom stekken

Een vijgenboom is een prachtige aanvulling op elke tuin. Het is een mooie boom met een exotisch karakter en natuurlijk heerlijke vruchten. Als je erover nadenkt om zelf een vijgenboom te kweken, lees dan verder over het proces van het stekken en het verzorgen van een vijgenboom.

Stekken van de vijgenboom

Voor het stekken van de vijgenboom heb je een jonge scheut nodig, bij voorkeur van maximaal 15 centimeter lang, die geen vruchten draagt. De scheut moet stevig zijn en mag niet slap hangen. Snijd de scheut onder een knoop of okselhoek met behulp van een scherp mes. Verwijder alle bladeren van de scheut, behalve de twee bovenste bladeren. De onderste bladeren zijn nodig om nieuwe wortels te laten groeien.

Vul een pot met groeimedium, zoals vermiculiet, perliet of zand. Maak een gat in het midden van de pot en steek de scheut in het gat tot de onderste bladeren onder het medium zitten. Geef de vijgenboom stek daarna water.

Verzorging van de stekken

Plaats de pot op een warme, schaduwrijke plek en houd de grond licht vochtig, maar niet nat. Na ongeveer twee weken zul je zien dat de eerste nieuwe wortels verschijnen. Wacht echter totdat de stek een goede hoeveelheid nieuwe groei heeft ontwikkeld voordat je hem in de grond plant.

Het is belangrijk om de jonge boom te laten wennen aan zonlicht. Begin met een beetje zonlicht en bouw dit langzaam op. Als je voelt dat de stek veel zonlicht aankan, verplant hem dan naar een grotere pot of een geschikte plek in de grond.

Welke vijgenboom is het beste om te stekken?

De beste vijgenboom om te stekken is de fijnere vijgenboom. Dit type produceert vruchten in de herfst en winter, wat betekent dat je zelfs in de koudere maanden nog kunt genieten van heerlijke vijgen.

De beste methode om te stekken

De beste tijd om te stekken is in het voorjaar. Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle stekken zullen aanslaan. Houd dus voldoende stekken bij de hand, zodat je niet weer helemaal opnieuw hoeft te beginnen als er een stek niet aanslaat.

Verzorgingstips voor jonge vijgenbomen

Als de stek eenmaal is geplant, moet je ervoor zorgen dat de grond vochtig blijft en dat de boom niet uitdroogt. Bij het eerste teken van groei geef je de boom wat meststof. Blijf dit doen gedurende het groeiseizoen, tot ongeveer augustus. Verwijder eventuele onkruid en dode takken om de boom gezond te houden.

Veelgestelde vragen

Q: Hoe lang duurt het om een ​​vijgenboom te stekken?
A: Het duurt ongeveer twee weken voordat de eerste wortels verschijnen en ongeveer een jaar voordat de boom fruit draagt.

Q: Hoe groot kan een vijgenboom worden?
A: Een vijgenboom kan tot wel 10 meter hoog worden.

Q: Wanneer is de beste tijd om vijgen te oogsten?
A: De beste tijd om vijgen te oogsten is wanneer ze volledig rijp en zacht zijn, meestal in september en oktober.

Q: Kan ik een vijgenboom binnenshuis kweken?
A: Ja, het is mogelijk om een vijgenboom binnenshuis te kweken. Zorg er wel voor dat de boom voldoende zonlicht krijgt.

Met deze tips en trucs kun je je eigen vijgenboom kweken. Het kan misschien wat tijd en moeite kosten, maar het resultaat is de moeite waard. Veel succes!


Geplaatst

in

door

Tags: