Vlierbes stekken

Vlierbessen zijn een geweldige toevoeging aan elke tuin. Naast een fantastische smaak, bevatten vlierbessen ook talloze voedingsstoffen. Wist je dat je zelf vlierbessen kunt kweken door middel van stekken? In deze blog zullen we je stap voor stap uitleggen hoe je vlierbes kunt stekken, welke methoden het meest effectief zijn en hoe je de stekken het beste kunt verzorgen.

Welke vlierbes moet je stekken?

Zoals bij de meeste struiken en bomen, raden we aan om de hardhouten delen van de plant te gebruiken voor het stekken. Zo zullen de stekken sneller wortel schieten. Selecteer daarom de takken van een volgroeide vlierbes-struik die ten minste een jaar oud zijn en een diameter hebben van ongeveer een centimeter. Zorg ervoor dat de takken nog steeds soepel zijn en niet verhout zijn.

Welke stekmethoden zijn het meest effectief?

1. Stengelstekken

Dit is de meest voorkomende methode om vlierbes te stekken. Knip een takje van ongeveer 15 centimeter lang af en verwijder de bladeren van het onderste derde deel van de stek. Steek de stek ongeveer 5 tot 8 centimeter diep in een mengsel van aarde en zand. Water de stek vervolgens goed. Houd de stek vochtig, maar niet te nat en plaats de pot op een plek met indirect zonlicht.

2. Hielstekken

Een andere methode voor het stekken van vlierbes is het gebruiken van een hielstek. Dit is een stek waarbij een ‘hiel’ van schors wordt meegeknipt aan de basis van de stek. Knip de takken af op ongeveer 20 centimeter lengte en knip de hiel van elk takje zo dicht mogelijk bij de hoofdtak af. Verwijder alle bladeren, behalve het bladpaar bovenaan de stek. Steek de hielstek vervolgens in de potgrond, net zoals bij de stengelstek. Omdat de hielstek meer schors bevat, heeft het meer energie om uit te groeien tot een nieuwe plant.

Hoe verzorg je de stekken?

• Houd de grond rondom de stekken vochtig, maar niet te nat.
• Geef de stekken geen direct zonlicht.
• Zet de potten op een koele plek met een temperatuur van ongeveer 18 tot 20 graden Celsius.
• Geef de stekken alleen organische meststoffen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het voordat mijn vlierbes-stekken wortel schieten?
Het duurt meestal tussen de vier en acht weken voordat de stekken wortel schieten.

2. Is het mogelijk om in de winter vlierbes-stekken te planten?
Het meest gunstige moment om vlierbes-stekken te planten is in de lente of herfst. In de winter zal het creëren van de perfecte omstandigheden moeilijker zijn, omdat er minder daglicht is en de luchtvochtigheid meestal lager is.

3. Hoe voorkom ik dat bladluizen mijn vlierbes-stekken aanvallen?
Bladluizen zijn een algemeen probleem bij vlierbessen. Als je preventieve maatregelen wilt nemen, kun je de planten behandelen met een oplossing van 1 deel groene zeep op 10 delen water. Het is belangrijk om de bladeren te wassen voordat je ze gebruikt of eet.

Ga vandaag nog aan de slag met het stekken van vlierbes! Met deze tips weet je zeker dat jouw stekken goed verzorgd worden en binnenkort uitgroeien tot gezonde vlierbes-struiken.


Geplaatst

in

door

Tags: