Vlinderstruik stekken

Vlinderstruik stekken

De vlinderstruik, ook wel Buddleja genoemd, is een populaire struik die bekend staat om zijn prachtige bloemen en het aantrekken van vlinders. De struik is afkomstig uit Azië, maar is inmiddels over de hele wereld verspreid. In de tuin is de vlinderstruik een echte blikvanger en kan hij tot wel drie meter hoog worden. Het goede nieuws is dat je deze prachtige plant gemakkelijk kunt vermeerderen door middel van stekken. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Benodigdheden voor het stekken van vlinderstruik

Om de vlinderstruik succesvol te kunnen stekken, zijn er een aantal benodigdheden nodig. Hieronder vind je een overzicht van wat je nodig hebt:

  • Een scherp mes of snoeischaar
  • Stekpoeder
  • Een plastic zak of een stolp
  • Potgrond
  • Potjes of een kweekbak

Stap 1: Het verzamelen van de stekken

De beste tijd om stekken van de vlinderstruik te nemen is in de lente of in de herfst. Het is belangrijk dat de stekken ongeveer 10 cm lang zijn en dat ze geen bloemen of knoppen hebben. Zo kan de plant al zijn energie richten op het vormen van nieuwe wortels en bladeren.

Stap 2: Het voorbereiden van de stekken

Snijd de stekken af met een scherp mes of een snoeischaar. Zorg ervoor dat je een schone snede maakt, zodat er geen ziektes of bacteriën kunnen binnendringen. Verwijder ook de onderste bladeren van de stekken, zodat er geen bladeren in het water terechtkomen en de kans op rot wordt verminderd.

Stap 3: Het aanbrengen van stekpoeder

Breng stekpoeder aan op de onderkant van de stekken. Dit zorgt ervoor dat er wortels worden gevormd en dat de stekken sneller aanslaan. Schud de stekken voorzichtig om overtollig poeder te verwijderen.

Stap 4: Het planten van de stekken

Vul potjes of een kweekbak met potgrond en plant de stekken hierin. Zorg ervoor dat de stekken ongeveer twee derde van de stek in de potgrond zit. Druk de potgrond goed aan en geef de stekken water.

Stap 5: Het afdekken van de stekken

Bedek de stekken met een plastic zak of een stolp om de luchtvochtigheid hoog te houden. Dit bevordert de wortelgroei. Zet de potjes of kweekbak op een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht.

Stap 6: Het verzorgen van de stekken

Houd de potgrond vochtig door de stekken regelmatig water te geven. Na ongeveer vier tot zes weken zouden er wortels moeten zijn gevormd en kunnen de stekken worden verpot naar een grotere pot of in de tuin worden geplant.

Veelgestelde vragen over het stekken van de vlinderstruik

  1. Wanneer is de beste tijd om stekken van de vlinderstruik te nemen?

De beste tijd om stekken van de vlinderstruik te nemen is in de lente of in de herfst.

  1. Hoe lang moeten de stekken zijn?

De stekken moeten ongeveer 10 cm lang zijn.

  1. Moet ik stekpoeder gebruiken bij het stekken van de vlinderstruik?

Ja, het is aan te raden om stekpoeder te gebruiken bij het stekken van de vlinderstruik. Dit zorgt ervoor dat er wortels worden gevormd en dat de stekken sneller aanslaan.

  1. Moet ik de stekken afdekken tijdens het stekken?

Ja, het is belangrijk om de stekken af te dekken om de luchtvochtigheid hoog te houden en zo de wortelgroei te bevorderen.

  1. Hoe lang duurt het voordat de stekken wortels hebben gevormd?

Na ongeveer vier tot zes weken zouden er wortels moeten zijn gevormd.

Slot:

Het stekken van de vlinderstruik is een gemakkelijke manier om meer van deze prachtige plant te krijgen. Met de benodigde materialen en de juiste zorg kan iedereen deze plant succesvol stekken. Door het volgen van de stappen in dit artikel kan je binnen enkele weken genieten van nieuwe vlinderstruiken in je tuin.


Geplaatst

in

door

Tags: