Voermijt bestrijden

Voermijten zijn een probleem waar veel paardeneigenaren mee te maken hebben. Een voermijt is een klein, spinachtig beestje dat zich graag nestelt in paardenvoer en -strooisel. Wanneer een voermijt zich heeft genesteld, kan dit leiden tot allerlei gezondheidsproblemen bij paarden. Het is dus belangrijk om voermijten zo snel mogelijk te bestrijden. Maar hoe doet u dit nu effectief?

Stap 1: Opruimen

De eerste stap in het bestrijden van een voermijt is het opruimen van het besmette gebied. Verwijder alle voer en strooisel uit de stal. Gooi het weg of stop het in een afgesloten zak om te voorkomen dat de mijten zich verspreiden naar andere gebieden binnen de stal. Maak vervolgens de stal grondig schoon. Gebruik hiervoor een stofzuiger om restjes voer en strooisel op te zuigen.

Stap 2: Behandeling

Als de stallen zijn opgeruimd en schoongemaakt, is het tijd om te zorgen dat de mijten gedood worden. Er zijn verschillende producten op de markt om voermijten te bestrijden, bijvoorbeeld een omgevingsspray speciaal ontworpen om hardnekkige insecten uit te roeien. Het is belangrijk om de instructies van het product zorgvuldig te volgen, aangezien de bestrijdingsspray alleen effectief is wanneer deze correct gebruikt wordt. Behandel niet alleen het strooisel, maar ook de muren, deuren, ramen en andere oppervlakken die in de stal aanwezig zijn.

Stap 3: Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom belangrijk om maatregelen te nemen om te voorkomen dat voermijten terugkeren in de stal. Controleer regelmatig op tekenen van mijten en neem bij verdenking van besmetting direct actie om te voorkomen dat de mijten zich verder verspreiden. Verwijder voer en strooisel direct na gebruik en gooi het in een afgesloten zak om te voorkomen dat de mijten uit het voer of strooisel ontsnappen. Bovendien kan het helpen om nieuwe zakken met voer of strooisel een week te laten staan voordat deze opengaan, zodat eventuele nog aanwezige mijten sterven.

Veelgestelde vragen:

1. Hoe weet ik of mijn paardenvoer en -strooisel besmet is met voermijten?
Voermijten zijn vaak te herkennen aan een fijn, wit webachtig materiaal waarin kleine zwarte puntjes te zien zijn. Daarnaast kunt u paarden die geïnfecteerd zijn met voermijten vaak herkennen aan symptomen als jeuk en huidirritatie.

2. Hoe vaak moet ik mijn stal inspecteren op mijten?
Het is aan te raden om wekelijks een grondige inspectie uit te voeren op tekenen van voermijtbesmetting en uw stal regelmatig schoon te maken.

3. Zijn voermijten gevaarlijk voor paarden?
Ja, voermijten kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij paarden, zoals jeuk en huidirritatie. Het is daarom van groot belang om voermijten snel te bestrijden om deze problemen te voorkomen.

4. Kan ik voermijten op natuurlijke wijze bestrijden?
Ja, er zijn diverse natuurlijke producten op de markt die helpen om voermijten te bestrijden, zoals bijvoorbeeld lavendelolie en tea tree olie.

Door tijdig actie te ondernemen en voermijten op de juiste manier te bestrijden, voorkomt u dat uw paarden gezondheidsproblemen oplopen als gevolg van een mijtinfectie. Door aandacht te besteden aan preventie en het regelmatig inspecteren van de stal, kunt u ervoor zorgen dat uw paarden in een gezonde omgeving leven.


Geplaatst

in

door

Tags: