Wasmot bestrijden

Een wasmot kan flinke schade aanrichten aan bijenkorven en bijenraten. Het is daarom van groot belang om deze kleine, maar krachtige plaag snel te bestrijden. In deze blog zal ik stap voor stap beschrijven hoe je een wasmot kunt bestrijden, zodat jouw bijenkorven en -raten veilig blijven.

Stap 1: Identificeer de aanwezigheid van wasmot
Om te kunnen beginnen met het bestrijden van de wasmot, moet je zeker weten dat deze aanwezig is in de bijenkorven of -raten. De wasmot is te herkennen aan het feit dat er ronde gaatjes in de raten worden gegeten en er een soort spinnenweb-achtig materiaal over de raten ligt. Controleer deze zaken goed voordat je verder gaat met het bestrijden van de wasmot.

Stap 2: Verwijder de aangetaste raten
Eenmaal geïdentificeerd, is het belangrijk om de aangetaste raten zo snel mogelijk te verwijderen. Zorg dat je hierbij handschoenen draagt en de raten voorzichtig uit de korf haalt om de bijen niet te verstoren. De aangetaste raten kun je het beste buiten de bijenkolonie verbranden, zodat de wasmot niet terug kan komen.

Stap 3: Maak de korf goed schoon
Nu je de aangetaste raten hebt verwijderd, is het belangrijk om de bijenkorven goed schoon te maken en te ontsmetten. Verwijder alle dode bijen, propolisresten en eventuele andere rommel uit de korf en maak deze zowel van binnen als van buiten goed schoon met warm water en afwasmiddel.

Stap 4: Gebruik wasmotbestrijdingsmiddelen
Als laatste stap kun je wasmotbestrijdingsmiddelen gebruiken om ervoor te zorgen dat de wasmot niet terugkomt. Er zijn diverse soorten middelen op de markt die je kunt gebruiken. Denk hierbij aan mottenballen of speciale poeders. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing en houd rekening met de aanwezigheid van bijen bij het gebruik van deze middelen.

Veelgestelde vragen:

Wat is de beste manier om wasmot te voorkomen?
De beste manier om wasmot te voorkomen is door regelmatig de bijenkorven en -raten te controleren op aanwezigheid van wasmot en deze aangetaste raten direct te verwijderen en te verbranden. Zorg daarnaast voor een goede ventilatie van de bijenkorven en houd deze schoon en goed onderhouden.

Kan ik de aangetaste raten ook elders weggooien?
Nee, het is belangrijk om de aangetaste raten buiten de bijenkolonie te verbranden en niet elders weg te gooien. Zo voorkom je dat de wasmot terug kan keren en jouw bijenkolonie opnieuw kan aantasten.

Is er een natuurlijke manier om wasmot te bestrijden?
Ja, er zijn diverse natuurlijke manieren om wasmot te bestrijden. Denk hierbij aan het gebruik van cipressenhout in de bijenkorven of het inzetten van koolmezen of braconidae (een bepaalde soort sluipwesp) om de wasmot te bestrijden. Let wel op dat deze methoden niet altijd even effectief zijn als chemische bestrijdingsmiddelen.


Geplaatst

in

door

Tags: