Wilgen stekken

Wilgen stekken

Het stekken van een wilgenboom is een effectieve manier om snel nieuwe bomen te kweken. Met deze methode kun je eenvoudig meerdere bomen uit één stam laten groeien. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? In deze blog gaan we je stap voor stap uitleggen hoe je wilgen het beste kunt stekken en waar je op moet letten.

Stap 1: Kies de juiste wilgensoort
De eerste stap bij het stekken van een wilgenboom is het kiezen van de juiste soort. Niet alle wilgensoorten zijn namelijk geschikt om te stekken. De volgende soorten zijn het meest geschikt voor deze methode:
– Schietwilg (Salix alba)
– Kraakwilg (Salix fragilis)
– Katwilg (Salix viminalis)
– Rietwilg (Salix viminalis x triandra)

Stap 2: Verzamel het juiste materiaal
Het is belangrijk dat je het juiste materiaal verzamelt voor het stekken van de wilgenboom. Je hebt hiervoor dunne takjes nodig die niet ouder zijn dan 2 jaar. Bij voorkeur knip je de takjes af in de winter, voordat de plant begint te groeien. Zorg ervoor dat je takjes selecteert die gezond zijn en geen tekenen van ziekte of beschadiging vertonen.

Stap 3: Bereid de stekken voor
Het is belangrijk om de stekken goed voor te bereiden voordat je ze in de grond stopt. Verwijder alle bladeren en knip de takjes in stukken van ongeveer 15 centimeter lang. Zorg ervoor dat elk takje minimaal twee knoppen heeft. Verwijder ook de onderste knoppen, zodat het takje niet in contact komt met de grond.

Stap 4: Plant de stekken
Nu is het tijd om de stekken in de grond te planten. Maak een gat van ongeveer 15 centimeter diep en steek de stek erin. Zorg ervoor dat de stek ongeveer 5 centimeter boven de grond uitsteekt. Plant de stekken in een vochtige, goed doorlatende grond, bij voorkeur op een plek waar het veel zonlicht krijgt.

Stap 5: Verzorg de stekken
Om ervoor te zorgen dat de stekken goed groeien, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de stekken dus regelmatig water, maar vermijd wateroverlast. Om te voorkomen dat de stekken uitdrogen, kun je ze afdekken met een stukje folie.

Veelgestelde vragen:
Wat is de beste tijd om wilgen te stekken?
De beste tijd om wilgen te stekken is in de winter, voordat de plant begint te groeien.

Hoe lang duurt het voordat de stekken uitgroeien tot bomen?
Het duurt ongeveer 3 tot 4 jaar voordat de stekken uitgroeien tot volwassen bomen.

Moet ik de stekken bemesten?
Het is aan te raden om de stekken te bemesten met organische meststoffen. Dit bevordert de groei en zorgt ervoor dat de stekken gezond blijven.

Kunnen wilgen ook worden gestekt door ze in water te zetten?
Ja, dat kan. Zet de stekken in een glas met water en zorg ervoor dat de onderkant van de stekken in het water hangt. Na ongeveer 2 tot 3 weken zullen de stekken wortels krijgen en kunnen ze worden geplant.


Geplaatst

in

door

Tags: