Wingerd bestrijden

Wingerd kan een mooie en groene aanvulling zijn op je tuin of buitenruimte. Echter, als hij ongecontroleerd groeit, kan hij een echte nachtmerrie worden. Wingerd heeft het potentieel om enorme schade aan te richten, omdat hij snel kan groeien en zich vasthecht aan muren, hekken en zelfs bomen. Het bestrijden van wingerd kan een uitdagend proces zijn, maar het is absoluut mogelijk om deze vervelende plant onder controle te krijgen. In dit blog zullen we stap voor stap beschrijven hoe je wingerd kunt bestrijden en hoe je hem in de toekomst kunt voorkomen.

Hoe bestrijd je wingerd?

De eerste stap in het bestrijden van wingerd is het identificeren van de plant. Wingerd heeft grote bladeren die drie tot vijf delen kunnen hebben en een stevige, houtachtige stam die zich vasthecht aan oppervlakken. Als je eenmaal hebt vastgesteld dat het inderdaad wingerd is, kun je beginnen aan de volgende stappen:

1. Snijd alle takken, twijgen en bladeren af

De eerste stap is om alle takken, twijgen en bladeren van de wingerd af te knippen. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar of een takkenschaar. Werk alsjeblieft voorzichtig, want de wingerd kan gemakkelijk beschadigd raken en afsterven als je te veel van de plant afsnijdt.

2. Trek de stam uit de muur of grond

Nadat je de bladeren, takken en twijgen hebt afgeknipt, is het tijd om de stam uit de muur of grond te trekken. Dit kan lastig zijn, afhankelijk van hoe sterk de wingerd zich vasthecht aan het oppervlak. Het is vaak nodig om met een schroevendraaier of een mes de wortels van de wingerd los te maken en dan met beleid de stam eruit te trekken. Het kan helpen om de wingerd enige tijd te weken met water voordat je hem probeert te verwijderen.

3. Verwijder de wortels zo veel mogelijk

Zelfs nadat je de stam hebt verwijderd, kunnen de wortels van de wingerd nog steeds aanwezig zijn en opnieuw groeien. Grabbel zo veel als mogelijk af van de wortels los en trek de volhardende stukjes wortel helemaal uit de grond. Je kunt ook bodemschimmels gebruiken om de overgebleven wortels te verwijderen zonder schade aan andere planten aan te brengen.

4. Bespuit en absorbeer de resterende overblijfselen van de wingerd

Om te voorkomen dat de wingerd terugkeert, is het belangrijk om de resterende overblijfselen te bespuiten met een onkruidverdelger en vervolgens te absorberen. Dit doodt de wortel en voorkomt dat de wingerd opnieuw groeit. Daarna is het verstandig om een beetje nieuwe aarde te storten om de overgebleven wortels te bedekken.

Hoe voorkom je het groeien van wingerd?

Het voorkomen van de groei van wingerd is de sleutel tot het bestrijden van wingerd. Hier zijn enkele tips om het groeien van wingerd te voorkomen:

– Houd uw tuin regelmatig bij. Verwijder alle dode plantenresten en snoei regelmatig.
– Plaats enkele barrières tussen de wingerd en de gewenste planten en plekken. Bijvoorbeeld, metalen platen die diep genoeg in de grond zitten zodat het de wingerd niet doorgroeit.
– Plant geen wingerd meer in de buurt van het oppervlak dat aangetast is. Er kunnen altijd wortels blijven zitten die voor nieuwe uitgroei zorgen.

Veelgestelde vragen over wingerd bestrijden

Q: Wat is het beste seizoen om wingerd te bestrijden?
A: De herfst is de beste tijd om wingerd te bestrijden. Dit is het moment dat de plant voedsel in zijn wortels opslaat voor de winter en dus gevoeliger is voor onkruidverdelgers.

Q: Zal het verwijderen van wingerd op de muur of op een boom blijvende schade veroorzaken?
A: Het verwijderen van wingerd kan inderdaad blijvende schade veroorzaken, vooral als het niet voorzichtig wordt gedaan. Het is beter om professionele hulp in te schakelen als je zich zorgen maakt.

Q: Hoe voorkom ik dat mijn nieuwe planten worden aangetast door wingerd?
A: Een manier om te voorkomen dat nieuwe planten worden aangetast door wingerd is om barrières te creëren tussen de planten en de wingerd. Zoals garnalengaas die diep genoeg in de grond gestoken zijn zodat de wingerd er niet doorkomt.

Het bestrijden van wingerd kan een langdurig proces zijn, maar het is essentieel om te voorkomen dat de plant verder uitbreidt en schade aanricht. Het volgen van deze stappen en het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen kan helpen om de wingerd te bestrijden en toekomstige infecties te voorkomen. Als je je nog meer zorgen maakt over wingerdbeheer, is het altijd verstandig om een professionele hovenier in te schakelen.


Geplaatst

in

door

Tags: