Wortelvlieg bestrijden

De frustratie van elke moestuinier: de wortelvlieg. Deze vervelende insecten leggen hun eitjes in de grond bij de wortels van verschillende planten en groenten, waaronder wortels, bietjes en radijsjes. De larven eten vervolgens de wortels van binnenuit op, waardoor de planten verzwakken en in sommige gevallen zelfs helemaal sterven. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze vervelende insecten te bestrijden.

Het bestrijden van wortelvliegen begint eigenlijk al voordat je de zaadjes of plantjes in de grond stopt. Het is belangrijk om de grond goed te beluchten en te ontdoen van onkruid en eventuele overgebleven plantenresten. Door dit te doen verwijder je de broedplaatsen van de wortelvlieg en voorkom je dat de larven zich kunnen vestigen bij jouw nieuwe gewassen.

Een andere manier om wortelvliegen te bestrijden is het vastzetten van insectengaas over jouw moestuinbedden. Dit gaas houdt de volwassen vliegen tegen en voorkomt daarmee dat ze eitjes kunnen leggen bij jouw gewassen. Zorg er wel voor dat het gaas goed aansluit en dat er geen gaten of scheurtjes in zitten waar de vliegen tussendoor kunnen glippen.

Als de wortelvlieg toch al toeslaat, zijn er verschillende biologische middelen die je kunt inzetten. Neemolie en knoflookextract zijn voorbeelden van natuurlijke middelen die een afwerend effect hebben op wortelvliegen en andere insecten. Je kunt deze middelen gemakkelijk zelf maken door de neemolie te mengen met water en een beetje afwasmiddel en het knoflookextract te maken door een hele bol knoflook te laten trekken in water.

Mocht je het idee hebben dat de wortelvlieg het helemaal heeft gemunt op jouw moestuinbedden, dan kun je overwegen om aaltjes in te zetten. Aaltjes zijn kleine, parasitaire wormen die de larven van de wortelvlieg aanvallen en daarmee voorkomen dat ze zich ontwikkelen tot volwassen vliegen. Aaltjes zijn volledig veilig voor mens en dier en kunnen gemakkelijk worden uitgestrooid over de grond.

Het bestrijden van wortelvliegen vergt dus wat inzet en aandacht, maar met de juiste aanpak kun je een hoop ellende voorkomen. Zorg voor een goede start en bestrijd wortelvliegen op een biologische manier. Zo kun je als tuinier met een gerust hart jouw gewassen laten groeien en bloeien.

Veelgestelde vragen:

1. Kan ik ook chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken tegen wortelvliegen?
Ja, er zijn verschillende chemische middelen die kunnen worden ingezet tegen wortelvliegen. Echter is het gebruik van deze middelen sterk af te raden omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere insecten doden.

2. Moet ik elk jaar alle plantenresten verwijderen uit mijn moestuinbedden?
Ja, het is raadzaam om elk jaar alle plantenresten en onkruid te verwijderen uit jouw moestuinbedden. Zo voorkom je dat de wortelvlieg zich kan vestigen bij jouw gewassen en verminder je de kans op het krijgen van plantenziekten.

3. Kan ik voorkomen dat wortelvliegen mijn groenten aanvallen?
Het is helaas niet te voorkomen dat wortelvliegen jouw groenten aanvallen. Wel kun je de kans op een plaag verminderen door bovenstaande tips toe te passen en jouw moestuin goed te onderhouden.


Geplaatst

in

door

Tags: