Zaagwespen bestrijden

Zaagwespen zijn insecten die erg vervelend kunnen zijn voor bijvoorbeeld houtbewerkers of tuiniers. Deze insecten leggen hun eitjes namelijk in hout, waaruit vervolgens de larven uitkomen en het hout beschadigen. Het bestrijden van zaagwespen kan een lastige klus zijn, maar met de juiste aanpak is het zeker mogelijk. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je zaagwespen kunt bestrijden.

Stap 1: Identificeren van zaagwespen

De eerste stap in het bestrijden van zaagwespen is het identificeren van de insecten. Zaagwespen zijn bruin of zwart van kleur, hebben een langwerpig lichaam en grote vleugels. Ook hebben ze een karakteristieke ‘zaag’ aan de achterkant van hun lichaam, waarmee ze in hout kunnen boren. Als je deze insecten in of rondom je houtwerk ziet, is de kans groot dat het om zaagwespen gaat.

Stap 2: Inspectie van het aangetaste hout

Als je zaagwespen hebt geïdentificeerd, is het belangrijk om het aangetaste hout grondig te inspecteren. Op die manier kun je bepalen hoe groot de schade is en waar de wespen zich bevinden. Het is belangrijk om te weten welk type hout er is aangetast en hoe groot de aantasting is, om de beste methode te kunnen kiezen om de wespen te verwijderen.

Stap 3: Verwijdering van de wespen

Er zijn verschillende manieren om zaagwespen te verwijderen, afhankelijk van de mate van aantasting en de grootte van het aangetaste gebied. Hieronder vind je een aantal methodes die je kunt gebruiken:

– Een effectieve manier om zaagwespen uit hout te verwijderen is door het aangetaste hout te bevriezen. Plaats het aangetaste hout in een diepvriezer en laat het daar minstens 72 uur liggen. Dit zal de zaagwespen én hun larven doden.

– Een andere optie is het gebruik van insecticiden. Er zijn speciale insecticiden op de markt die geschikt zijn voor het bestrijden van zaagwespen. Lees voor gebruik goed de instructies en volg deze nauwkeurig op.

– Als het aangetaste gebied klein is, kun je de wespennesten handmatig verwijderen met behulp van een schroevendraaier of een mes.

Stap 4: Voorkomen van toekomstige aantasting

Als je eenmaal de zaagwespen hebt verwijderd, wil je natuurlijk voorkomen dat ze terugkeren. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om toekomstige aantasting te voorkomen:

– Behandel nieuw houtwerk met een geschikte insecticide.

– Bescherm het houtwerk met een verf-, beits- of laklaag.

– Controleer regelmatig op zaagwespen en hun larven en verwijder deze direct.

Slot:

Het bestrijden van zaagwespen kan een uitdagende klus zijn, maar met de juiste aanpak en de nodige voorzorgsmaatregelen is het zeker mogelijk om deze insecten te bestrijden. Door het volgen van de bovengenoemde stappen kun je er zeker van zijn dat je geen last meer hebt van deze vervelende insecten.

Veelgestelde vragen:

1. Zijn zaagwespen gevaarlijk voor mensen?
Nee, zaagwespen zijn niet gevaarlijk voor mensen. Ze steken niet en zijn over het algemeen niet agressief.

2. Zijn zaagwespen schadelijk voor hout?
Ja, zaagwespen kunnen schadelijk zijn voor hout. Ze boren gangen in het hout waarin ze hun eitjes leggen, wat de stevigheid van het hout kan aantasten.

3. Hoe kan ik voorkomen dat ik zaagwespen krijg?
Om te voorkomen dat je zaagwespen krijgt, moet je nieuw houtwerk behandelen met insecticide en beschermen met een verf-, beits- of laklaag. Ook is het belangrijk om regelmatig te controleren op zaagwespen en hun larven en deze direct te verwijderen.


Geplaatst

in

door

Tags: