Zevenblad bestrijden

Het bestrijden van zevenblad – zo pak je het aan

Het is misschien wel de vervelendste plant die in menig tuin te vinden is: het zevenblad. Deze plant kan zich razendsnel verspreiden en het is bijzonder lastig om het onkruid volledig uit te roeien. Maar hoe pak je het bestrijden van zevenblad nu eigenlijk aan? In deze blog gaan we stap voor stap langs de verschillende mogelijkheden om het onkruid aan te pakken.

Stap 1: identificatie

Om zevenblad te bestrijden is het allereerst belangrijk om te weten wat het is en waar het zich bevindt in de tuin. Het meest kenmerkende aan zevenblad zijn natuurlijk de zeven bladeren per stengel. Zorg dat je goed onderzoek doet naar waar het onkruid zich bevindt en welke delen van de tuin het meest geplaagd worden. Dit kan je helpen bij het bepalen welke methode je het best kunt gebruiken.

Stap 2: handmatig verwijderen

Als het gaat om kleinere oppervlakken, is handmatig verwijderen een uitstekende optie. Hierbij is het belangrijk om alle wortels zorgvuldig te verwijderen. Als er ook maar een deel van de wortel achterblijft, kan de plant zich namelijk weer razendsnel verspreiden. Het is dan ook aan te raden om de grond goed te bewerken en regelmatig te controleren of er nog zevenblad of delen van de wortel aanwezig zijn.

Stap 3: wortelblokkade

Als handmatig verwijderen geen optie is of als zevenblad opnieuw opkomt, is een wortelblokkade een goede oplossing. Hierbij wordt er een fysieke barrière geplaatst tussen de wortels van het zevenblad en de rest van de tuin. Je kunt hierbij denken aan het ingraven van een plastic barrière in de grond, of het leggen van een dikke laag karton of papier. Zo wordt de verspreiding van de wortels tegengaan en kan het zevenblad niet opnieuw opkomen.

Stap 4: chemische bestrijding

Als handmatig verwijderen en wortelblokkades geen uitkomst bieden, kan chemische bestrijding wellicht een oplossing zijn. Hierbij is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan en alleen te kiezen voor producten die specifiek zijn bedoeld voor zevenbladbestrijding. Er zijn verschillende soorten middelen beschikbaar, waaronder een concentratie van glyfosaat die specifiek gericht is op wortelonkruiden zoals zevenblad. Let er wel op dat chemische bestrijding schadelijk kan zijn voor de bodem en andere planten.

Veelgestelde vragen:

– Is zevenblad eetbaar?
Ja, zevenblad is eetbaar en wordt vaak gebruikt in o.a. salades. Let er echter wel op dat je alleen zevenblad plukt uit een schone en onbespoten omgeving.

– Verdwijnt zevenblad vanzelf?
Nee, zevenblad verdwijnt niet vanzelf. Het is een zeer hardnekkig onkruid dat alleen met hardnekkig bestrijden verwijderd kan worden.

– Hoe kan ik voorkomen dat zevenblad terugkomt?
Door de grond regelmatig te bewerken en goed te controleren op de aanwezigheid van zevenblad of delen van de wortel, kun je voorkomen dat de plant zich opnieuw kan verspreiden. Daarnaast kunnen wortelblokkades een uitkomst bieden om de verspreiding van de wortels tegen te gaan.

– Is chemische bestrijding schadelijk voor de omgeving?
Ja, chemische bestrijding kan schadelijk zijn voor de bodem en andere planten. Het is dan ook belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan en alleen te kiezen voor producten die specifiek zijn bedoeld voor zevenbladbestrijding.


Geplaatst

in

door

Tags: