Zwavelzwam bestrijden

Zwavelzwammen: een schimmel die je liever niet in je tuin wilt hebben. Het is een paddenstoel die uiteindelijk bomen aantast en kan zorgen voor de dood van de boom. Het bestrijden van deze schimmel is daarom van groot belang. In deze blog neem ik je stap voor stap mee in het proces van het bestrijden van een zwavelzwam.

Allereerst is het van belang om te weten hoe je een zwavelzwam kunt herkennen. De zwam heeft een felgele kleur en ziet er sponsachtig uit. Een beetje alsof er een gele spons tegen de boom groeit. Wanneer je de zwam aanraakt, komt er een zwavelachtige geur vanaf en kun je zelfs zwavelstof rond de zwam zien zweven. Als je dit herkent bij een boom in je tuin, is het zaak om snel te handelen.

Stap 1: snoei de aangetaste takken weg
Wanneer je een zwavelzwam hebt ontdekt, is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het bestrijden ervan. Snoei alle aantaste takken weg en zorg ervoor dat je minstens 30 centimeter wegknipt van het aangetaste deel. Het is beter om iets meer weg te snoeien dan te weinig, om te voorkomen dat de schimmel zich verder verspreidt.

Stap 2: verwijder de zwam
Nu de aangetaste takken zijn verwijderd, is het tijd om de zwam zelf weg te halen. Doe dit met handschoenen aan, want de zwam kan irriteren op de huid. Pak de zwam zo laag mogelijk vast en trek hem voorzichtig los. Gooi de zwam weg in een afgesloten vuilniszak.

Stap 3: insmeren met fungicide
Om er zeker van te zijn dat de zwam niet terugkomt, is het raadzaam om na het verwijderen van de zwam en aangetaste takken de boom in te smeren met een fungicide. Dit is een middel dat schimmels bestrijdt en ervoor zorgt dat de zwam niet terugkomt.

Stap 4: blijf controleren
Omdat een zwavelzwam hardnekkig kan zijn, is het verstandig om de boom regelmatig te blijven controleren. Zie je weer geelkleurige plekken op de bast of ruik je de kenmerkende zwavelgeur weer? Herhaal bovenstaande stappen dan opnieuw.

Veelgestelde Vragen:
Q: Kan ik een zwavelzwam ook laten zitten?
A: Nee, helaas niet. Een zwavelzwam kan bomen aantasten en uiteindelijk zelfs de dood van de boom betekenen. Het is daarom belangrijk om snel te handelen.

Q: Hoe vaak moet ik de boom blijven controleren?
A: Het hangt ervan af hoe ernstig de zwam was en hoe snel je erbij was om te handelen. Controleer enkele weken na behandeling en vervolgens maandelijks.

Q: Is het gebruik van een fungicide schadelijk voor het milieu?
A: Het is belangrijk om altijd de gebruiksaanwijzing van de fungicide te volgen en het middel te gebruiken met de juiste beschermingsmiddelen. Raadpleeg ook de gemeente wat hun regels en voorschriften zijn omtrent de bestrijding van zwavelzwammen en het gebruik van fungiciden.

Het bestrijden van een zwavelzwam kan lastig zijn, maar het is zeker niet onmogelijk. Door snel en adequaat te handelen, kun je voorkomen dat de schimmel zich verder verspreidt en je boom aantast. Succes met het bestrijden!


Geplaatst

in

door

Tags: